Prins Carl Philip och prinsessan Sofia är positiva till kungens förändring.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia är positiva till kungens förändring. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Carl Philip och Sofia om barnens framtid

I början av oktober meddelade kung Carl XVI Gustaf att prins Carl Philip och prinsessan Madeleines barn inte längre ska ingå i det Kungliga huset. I en stor intervju med DN berättar nu Carl Philip och hustrun prinsessan Sofia om vad beskedet innebär för deras barn.
– Det känns som en naturlig process för oss. Vi har ju haft dialogen i familjen under en längre tid, säger prinsessan Sofia.

ANNONS
|

Beskedet om konungens barnbarn meddelas den 7 oktober och innebär att Carl Philips och Madeleines barn inte längre kommer att vara en del av det kungliga huset.

Efter beskedet kommenterade prinsessan Sofia nyheten på Instagram.

"Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet.

De kommer att behålla sina prinstitlar och sina hertigdömen, Södermanland och Dalarna, vilket vi värdesätter och är stolta över. Vår familj har starka kopplingar till båda landskapen och vi behåller vårt engagemang där."

Visa det här inlägget på Instagram

Idag meddelade Kungen beslutet att våra barn inte längre har ställningen Kungliga Högheter. Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ De kommer att behålla sina prinstitlar och sina hertigdömen, Södermanland och Dalarna, vilket vi värdesätter och är stolta över. Vår familj har starka kopplingar till båda landskapen och vi behåller vårt engagemang där. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang. Vi kommer också att fortsätta att stödja Kungen och Kronprinsessan – vår blivande statschef – och delta i Kungahusets verksamhet på det sätt man önskar. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: Kungl. Hovstaterna

Ett inlägg delat av Prinsparet (@prinsparet)

I en stor intervju med DN utvecklar prins Carl Philip och prinsessan Sofia, vad kungens besked den 7 oktober betyder för familjen.

ANNONS

– Det har ju under väldigt kort tid kommit väldigt många barn, så syftet med att våra barn ska vara en del av det kungliga huset har lite vattnats ur. Det känns som en naturlig process för oss. Vi har ju haft dialogen i familjen under en längre tid, säger prinsessan Sofia till DN.

"Har alltid funnit mig i att Victoria är den som kommer att ta över"

På frågan om prinsen under sitt liv känt sig begränsad av sin kungliga titel berättar han:

– Så klart finns det vissa begränsningar i vad man kan göra som prins eller prinsessa i yrkesval. Mycket är det ju att man går in i olika ideella verksamheter. Detta öppnar ju upp för att våra pojkar och deras kusiner på andra sidan vattnet får möjlighet att skapa sin framtid på det sätt som de tycker är bäst och viktigast för dem, säger han.

Prinsen berättar samtidigt att han under sitt eget liv aldrig haft någon önskan om att hans eget liv hade sett annorlunda ut.

I intervjun berättar Carl-Philip att han alltid har accepterat att det är hans storasyster, kronprinsessan Victoria, som en dag ska ta över som statschef – även om prinsen föddes som kronprins 1979. Ett år senare genomfördes grundlagsändringen som innebär att det äldsta barnet oavsett kön blir tronföljare.

ANNONS

– För mig har det varit en icke-fråga. Jag har alltid funnit mig i att Victoria är den som kommer att ta över, och hon har alltid gjort det på ett fantastiskt bra sätt. Jag skulle inte vilja se det på något annat sätt. Hon gör ett underbart jobb, säger prinsen till DN.

ANNONS