Bussbolaget: "Chauffören mår fruktansvärt dåligt"

ANNONS
|

Tre dygn efter den tragiska olyckan bussolyckan finns det fortfarande inga besked om vad som fick bussen att köra av vägen utanförfrån Sveg i Härjedalen. Under onsdagen meddelade åklagaren som leder utredningen efter tragedin att chauffören som körde bussen kommer att delges misstanke om brott.

LÄS OCKSÅ:Busschauffören misstänks för brott

I bussen färdades högstadieelever från Ängskolan i Skene som var på väg till Jämtland för en årlig skidresa för skolans åttondeklassare.

Tre barn omkom

Under måndagsmorgonenbekräftade polisen att de tre personerna som omkom under söndagen är barn. Utöver de döda barnen vårdas fortfarande flera personer för allvarliga skador på olika sjukhus runt om i Sverige.

ANNONS

Bussen kördes av bolaget Bergkvarabuss. Företagets marknadschef Simon Sandberguppger att chauffören som körde bussen är en man i 60-årsåldern med lång erfarenhet av liknande resor. Olyckan utreds av både polisen och Statens haverikommission. Simon Sandbergvill med anledning av det inte spekulera i allt för mycket kring vad som kan ha orsakat olyckan.

– Prioritet nummer ett för oss är naturligtvis att ta hand om våra medarbetare. Vi har upprättat ett krisstöd och vi försöker nu se till att våra medarbetare får den hjälp och det stöd de behöver. Men vi kommer också naturligtvis att gör allt som vi kan för att bistå haverikommissionens och polisens utredning, berättadeSimon Sandberg under måndagen.

"Inget tyder på att det var fel på bussen"

Enligt Bergkvarabuss besiktigades bussen, som är en Setra dubbeldäckare av årsmodell 2010,senast i december.

– Det finns inget som tyder på att det skulle ha varit något fordonstekniskt fel som kan ha föranlett olyckansom vi ser det. Det i kombination med att det handlar om en mycket rutinerad och erfaren chaufför, som är van med att köra den här typen av resor, ärdet som har skett oförklarligt, säger Simon Sandberg.

Sandberg har berättat att chauffören sagt att det vardåligt vägunderlag på sträckan där olyckan inträffade.

– Han vittnar om väldigt svåra tjälskott på vägen som trots att han är en rutinerad chaufför med lång yrkeserfarenhet verkar ha överraskat honom. Men det är vår chaufförs version och vi inväntar precis som alla andra på de utredningar som just nu genomförs, beättadeSimon Sandberg för GP dagen efter olyckan.

ANNONS

"Mår fruktansvärt dåligt"

Sandberg berättarfortsatt att chauffören har uppgett att han enligt lag stannade bussen för att vila enligt de bestämmelser som råder.

– Det finns lagar om kör- och vilotider. Det är så att när man har kört i fyratimmar och 30 minuter så måste man enligt lag ha 45 minuters vila som chaufför. Han ska ha haft sin vila i Lesjöfors vid en större rastplats med toaletter och annat. Han ska ha varit väldigt utvilad och haft en god vila inför den här körningen enligt alla lagar och regler, säger Simon Sandberg.

Busschauffören ska enligt bussbolaget inte själv ha drabbats av allvarliga fysiska skador, men mår enligt marknadschefen väldigt dåligt efter olyckan.

– Han mår naturligtvis fruktansvärt dåligt och är oerhört chockad över det som har hänt. Psykiskt mår han inte alls bra, säger Simon Sandberg.

Är det här en sträcka som ert bolagofta kör?

Ja, naturligtvis. Vi kör väldigt mycket buss, vi har över 1 000 bussar i vår flotta och drygt 1 600 årsanställda. Vi är ett stort bussbolag som kör alla vägar väldigt mycket. Den här vägen är dessvärre olycksdrabbad. Det är många som vittnar om dåligt vägunderlag och att det är en dålig väg.Det här är en oerhört tragisk händelse, säger Simon Sandberg.

ANNONS

ANNONS