Busch till attack mot regeringen – om bilar

Ebba Busch (KD) tar strid för bilkörningen i Sverige – och anklagar sina politiska motståndare för att inte göra det. Hon menar att S och C styrs av Miljöpartiets agenda.
– De fortsätter låta Miljöpartiet sitta med fingret på vetoknappen i Rosenbad. Miljöminister Per Bolund (MP) kallar utspelet desperat.

ANNONS
|

Kristdemokraterna samlar på fredagen och lördagen drygt 800 företrädare i kommuner och regioner för att diskutera politik. Det sker helt digitalt i stället för ombord på en färja på Östersjön, som den ursprungliga planen var.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdspolitisk talesperson, presenterade i måndags en ny sjukvårdspolitisk rapport under en pressträff i riksdagens presscenter. Busch berörde detta i sitt tal.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och Acko Ankarberg Johansson, sjukvårdspolitisk talesperson, presenterade i måndags en ny sjukvårdspolitisk rapport under en pressträff i riksdagens presscenter. Busch berörde detta i sitt tal. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

När Ebba Busch äntrade den digitala scenen inledde hon med att tala om det förslag för sjukvården, med ett förstatligande av vården, som KD presenterade i måndags.

– Att påbörja århundradets vårdreform blir vår främsta prioritet vid ett maktskifte. Och det är därför vi ser fram emot att ge Sverige en ny sjukvårdsminister, som kan lägga ner de förlegade landstingen, sa hon.

Attackerade MP:s språkrör

KD-ledaren attackerade upprepade gånger sina politiska motståndare, Stefan Löfvens S/MP-regering och samarbetspartiet Centerpartiet.

ANNONS

Särskilt hårt gick hon åt Miljöpartiets båda språkrör Per Bolund och Märta Stenevi, som hon menar sitter på vetoknappen till Rosenbad och har en agenda där man vill gynna en liten grupp i de stora städernas innersta kärna, på övriga Sveriges bekostnad.

– Regeringen och Miljöpartiets agenda är klar. Konsekvenserna av den redovisades av Trafikverket för några veckor sedan. De ser framför sig fördubblade bensinskatter de kommande tio åren. Fördubblade!

”MP tänker jaga dig”

Ebba Busch menade också att MP:s nästa steg är att helt stoppa människor från att tanka sin bil med bensin och diesel. Och att man dessutom tänker planera bort parkeringsplatser och försvåra för människor att ta bilen till jobbet.

– De nöjer sig inte med om du faktiskt har råd att köpa en elbil, Miljöpartiet tänker jaga dig ändå.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och  Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Bild: Jessica Gow/TT

”Löfven prioriterade makten”

Men Ebba Busch gav också statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) en släng av sleven.

Hon menade att de i sitt ledarskap prioriterat makten och därmed, i Januarisamarbetet, tvingats genomföra åtgärder som de inte vill ha.

– De stirrar nu djupt ner i cynismens bägare, innan de ställer sig i talarstolar och sätter sig framför tv-kameror för att i brist på politiska budskap i stället sprida oro och missämja.

ANNONS

LÄS MER:Ulf Kristersson öppnar för avtal med Sverigedemokraterna

Busch menade att Sverige behöver ett nytt ledarskap framåt där man bygger ett land som fungerar i alla delar av samhället. Hon slog fast att KD vill gå till val på att bilda en ny regering tillsammans med Moderaterna.

MP: Desperat av Busch

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) om att Busch tycker hans parti sitter på vetoknappen i Rosenbad: ”Det är hedrande att Ebba som många andra ser hur mycket MP har lyckats genomföra. Det är på grund av vår politik som det nu kommer mångmiljardinvesteringar på stål utan kol, att Europas största batterifabrik bryggs här och vindkraftsinvestringar som ger jobb och utveckling i hela landet.
Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) om att Busch tycker hans parti sitter på vetoknappen i Rosenbad: ”Det är hedrande att Ebba som många andra ser hur mycket MP har lyckats genomföra. Det är på grund av vår politik som det nu kommer mångmiljardinvesteringar på stål utan kol, att Europas största batterifabrik bryggs här och vindkraftsinvestringar som ger jobb och utveckling i hela landet. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) bemöter kritiken från Ebba Busch.

– Det är desperata anklagelser från en desperat partiledare, som inte verkar ha något annat att komma med än svepande anklagelser som inte stämmer, säger han.

– Jag har precis presenterat en infrastrukturram som går ut på att se till att det finns hållbara transporter i hela landet. Från nordligaste Norrland till sydligaste Skåne. Det visar om något på att det här är rena osanningar.

Att MP vill se fler elbilar gör han dock ingen hemlighet av. Han menar att den bonus som tillfaller elbilsköpare är till för att göra det billigare även för den som inte har så mycket pengar.

– Sedan vill vi också att man ska köra på förnybara bränslen, annat än bensin och diesel, det är därför vi ökar inblandningen av svenskt bränsle från skog och lantbruk.

Att MP skulle sitta på vetot i Rosenbad tar han som en komplimang och säger att det är roligt att Busch ser hur mycket de gröna åstadkommit i regeringen.

ANNONS

LÄS MER:Stefan Löfven om S-attackerna på SD: Det behövs

LÄS MER:Här är Jimmie Åkessons krav till Ulf Kristersson

ANNONS