Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch presenterade deras plan för ett förstatligande av sjukvården i samband med dagens pressträff.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch presenterade deras plan för ett förstatligande av sjukvården i samband med dagens pressträff. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

KD:s främsta prioritet – statlig sjukvård

Kristdemokraterna lanserar vad de kallar "århundradets sjukvårdsreform" i dag. De vill förstatliga sjukvården och helt ta bort sjukvårdsansvaret från regionerna om de hamnar i regeringsställning. KD:s förslag innebär att regionernas politiker och beskattningsrätten avskaffas.

– All den vård som bedrivs på svenska sjukhus bör vi få ett statligt ansvar för. Det kan fortfarande vara olika utförare men det handlar om den politiska styrning som i dag är fördelad på 21 regioner med många fritidspolitiker, säger Ebba Busch (KD).

De vill samla styrningen till sex stycken statliga "vårdområden" som ska leda sjukvården. Om förslaget skulle bli verklighet kan regionerna endast besluta om regional utveckling och kollektivtrafik.

– Det här handlar inte om att göra någon regionsammanslagning utan det handlar om att lägga ner en hel politisk byråkratisk organisation som gör att patienterna kommer i kläm, säger Ebba Busch.

Kristdemokraterna vill tillsätta en statlig utredning i frågan.

– Det här blir vår främsta prioritet vid ett maktskifte, konstaterar Ebba Busch.

Läkarförbundet publicerade ett pressmeddelande under dagen där de skriver att ökad statlig styrning är nödvändig.