Busch: Ny kärnkraft om tio år

Striden om var Sverige ska få sin el ifrån är brännhet i valrörelsen. Nu lägger Ebba Busch (KD) in en extra klabbe på brasan.
– Bygg ett nytt Barsebäck 2.0, säger hon.

ANNONS
|

Energikris, effektbrist och ökad elektrifiering. Det är skälen som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch anger för att hennes parti nu går fram med förslaget om att bygga ny kärnkraft i skånska Barsebäck, på platsen för en tidigare nedlagd reaktor.

I Barsebäck finns redan infrastrukturen och den folkliga acceptansen för kärntekniken, framhåller hon.

40 miljarder per reaktor

Enligt Ebba Busch står Sverige nu inför ett vägval mellan de rödgröna partierna och högerpartierna, som hon själv kallar ”nystartspartierna”.

– Det är synen på hur Sverige ska klara klimatomställningen, säkra arbetstillfällen, svenska jobb och konkurrenskraft och samtidigt säkra rimliga elpriser för hushållen, säger hon.

För Ebba Busch är svaret ny kärnkraft.

ANNONS

– Sverige behöver ny kärnkraft, det står bortom allt tvivel.

KD menar att svenska staten måste ta fram en färdplan för utbyggnad av kärnkraften med tio-tolv nya reaktorer de kommande åren, och att Vattenfall i första läget bör ges i uppdrag att handla upp tre-fyra nya reaktorer av tredje generationens modell.

Kostnaden för varje ny reaktor beräknas till 40 miljarder och färdigställandet till tio år.

– Spadtaget för detta bör ske snarast möjligt, säger Busch.

– För att vi ska kunna få till det här behöver vi skyndsamt utreda de undantag från ordinarie tillståndsprocesser som kan göras för att korta ledtiderna för att färdigställa reaktorerna.

Statliga garantier

Hur reaktorerna ska finansieras är oklart, men Ebba Busch säger att hon är övertygad om att olika aktörers investeringsvilja kommer öka kraftigt om politiken pekar på att man vill se mer kärnkraft.

Liksom Moderaterna och Sverigedemokraterna tidigare är KD även villigt att använda sig av statliga kreditgarantier om 300-400 miljarder kronor för att få fram mer kärnkraft.

– Vi är öppna för att använda dem också, om det är det som behövs, säger Busch.

LÄS MER:Regeringen: Vill införa ett högkostnadsskydd för elpriser

LÄS MER:Kristersson: Stärk hushållen i en lågkonjunktur

LÄS MER:Fyra frågor som kan spräcka en högerregering

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS