Björn Söder (SD) väntas att utses till Sveriges nya ordförande för den svenska delegationen i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa under torsdagen.
Björn Söder (SD) väntas att utses till Sveriges nya ordförande för den svenska delegationen i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa under torsdagen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Björn Söder (SD) blir Sveriges nya ordförande för OSSE

Under torsdagen valdes sverigedemokraten Björn Söder till ny ordförande för den svenska delegationen i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).
– Det är ett fint förtroendeuppdrag som ska hanteras varsamt och med respekt, säger han till GP.

ANNONS
|

Den tidigare andre vice talmannen Björn Söder (SD) har fått ett nytt toppjobb. Han utsågs under torsdagen till ny ordförande för Sveriges delegation i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Björn Söder bekräftade för GP under onsdagskvällen att han har föreslagits till posten, något som Expo tidigare rapporterat om.

– Det är jätteroligt och hedervärt att få möjlighet att leda delegationens arbete. Jag har suttit i delegationen i åtta år så jag har lång erfarenhet av arbetet i OSSE:s parlamentariska församling. Det är ett fint förtroendeuppdrag som ska hanteras varsamt och med respekt, säger Björn Söder.

ANNONS

”Jag ser inte att det blir någon avgörande skillnad”

OSSE är med sina 57 medlemsländer världens största organisation vad gäller regional säkerhet. Som ordförande kommer Söder leda den svenska delegationen. Han vill framöver driva samma linje som Sverige tidigare gjort.

– Jag ser inte detta som något kontroversiellt överhuvudtaget och ser inte att det blir någon avgörande skillnad, säger han och fortsätter:

– Det handlar om att hålla ihop delegationen. Varje enskild ledamot har inte något parti att förhålla sig till utan man är där och agerar som enskild ledamot, säger han.

En av OSSE:s viktigaste uppgifter är som valobservatör, skriver TT. Moderaten Margareta Cederfelt är president i parlamentariska församlingen.

Det är väldigt sällsynt att det sker omröstningar i delegationen, som består av åtta riksdagsledamöter från S (4), M (2) och SD (2). Ordförande har enligt TT inte någon utslagsröst.

Valet som Söder till ordförande följer av att S och M har kommit överens om hur presidieposterna i olika parlamentariska församlingar utses. Då Moderaterna representerar majoriteten i kammaren att de fått välja ordförande, skriver TT.

Valet av Björn Söder som ordförande får kritik

Valet av Björn Söder möts av kritik. Bland andra från Patrik Oksanen på tankesmedjan Frivärld, expert i försvars- och säkerhetsfrågor.

– Det är klart att det skadar vårt anseende. Sverige har en lång tradition att hålla en hög fana i frågor om mänskliga rättigheter, mediefrihet och arbetet mot desinformation. Det är inte direkt frågor man förknippar Björn Söder med att arbeta för, säger han till Expo.

ANNONS

Björn Söder säger att han känner Oksanen sedan tidigare och är inte förvånad över kritiken.

– Jag tycker att den är väldigt oseriös. Oksanen har uppenbarligen inte följt mitt arbete i OSSE:s församling och de resolutioner jag fått igenom. Till exempel när det gäller mänskliga rättigheter så handlar det om hur minoriteter, framför allt kristna, behandlas inom OSSE-området, säger Björn Söder.

Söders ambition som ordförande är att det inte ska bli några större förändringar för delegationen.

– Utan vi kommer att arbeta på samma sätt som vi gjort tidigare så långt det går och ha en svensk linje, säger Björn Söder.

LÄS MER:Striden om den mäktigaste efter kungen

LÄS MER:Vi ska nog se det som att ingenting är klart

LÄS MER:Kristersson inte klar i tid

LÄS MER:Så gick Jimmie Åkesson från utfryst till tonårsidol

ANNONS