Bengt i Ånge fångade möte mellan järv och varg

Bengt Nordström lyckades fånga ett möte mellan två av Sveriges största rovdjur: varg och järv. Filmen som har väckt stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands fick järvexperten Jens Persson att jubla.
– Det fanns visst ingen film i Sverige på något liknande, säger Bengt Nordström.

ANNONS
|

I slutet av januari fick Bengt Nordström en överraskning när han gick igenom filmerna från kameran som han riktat ut i skogen utanför Ånge. En järv och en varg möts vid en död älg och ser ut att göra upp om vem som ska få tillträde till bytet.

Eftersom han själv ofta sett både järv och varg i området så var han först inte säker på hur intressant mötet var.

– Det tog några veckor när jag gick och funderade, men så skickade jag materialet till järvforskaren Jens Persson och han blev väldigt imponerad. Då tänkte jag att det här var ovanligt. Och det fanns visst ingen film i Sverige på något liknande, berättar Bengt Nordström.

ANNONS

Järvexperten Jens Persson vid Sveriges lantbruksuniversitet har forskat på järven i över 25 år. Han har själv sett möten mellan rovdjuren i skogen – men inte på film.

– Det var väldigt roligt och intressant att se den, säger han.

Dessutom kände han igen järven.

– Man kan se att den har haft en sändare på sig som den blivit av med. Därmed handlar det sannolikt om en vuxen hane, cirka fem år, som vi har följt tidigare, men som vi plötsligt tappade och inte visste var den höll hus – eller om den ens levde, så det var ju bra information att få, säger Jens Persson.

Två möten till mellan varg och järv

Bengt Nordström bestämde sig för att posta filmen på videoplattformen Tiktok och klippet fick snabbt över 130 000 visningar. Även många medier har uppmärksammat klippet.

– På tiktok går den riktigt bra. Och det är många kommentarer från utlandet så de verkar tycka att det är intressant.

När han fortsatte att gå igenom filmmaterialet hittade han ytterligare två möten mellan rovdjuren nätterna därpå.

– Ibland kom de själva ibland kom de två och två. Jag kan bara se att det var en varg, men det ser ut som minst tre olika järvar.

ANNONS
Bengt Nordström utanför Wild Medelpads koja i skogen utanför Ånge där mötet mellan järv och varg fångades på film.
Bengt Nordström utanför Wild Medelpads koja i skogen utanför Ånge där mötet mellan järv och varg fångades på film. Bild: Kerstin Stickler

Lägger ut trafikdödat vilt

Bengt Nordström jobbar vanligtvis som bantekniker på Trafikverket och tar hand om påkört vilt. Han driver även upplevelseföretaget Wild Medelpad som har monterat kameran som fångade mötet. När mötet mellan rovdjuren skedde hade han nyligen lagt ut en påkörd älg i skogen.

– Det är därför de möts där. Båda är hungriga. Älgstammen har gått ner så det är inte så mycket kött i skogen för dem att äta. Så jag tror det blir mer och mer konkurrens, berättar Bengt Nordström.

Hur ska man tolka mötet? Vem var det som vann?

– Järven bestämde på platsen, det är jag helt säker på. Vargen fick aldrig komma fram när järven var där. Inte ända fram.

Var det någon som skadades?

– Inte vad jag kunde se. De ville nog inte slåss, utan det var bara markeringar.

Åt de upp älgen?

– Ja, den tog slut.

LÄS MER:Förrymda järven Joplin sågs i Uddevalla

LÄS MER:Fyra rovdjursarter är hotade – ändå sker jakt på samtliga

LÄS MER:De bytte liv – bor granne med Putin och har varg på tomten

ANNONS