Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Astra Zeneca kommer leverera mindre coronavaccin än planerat

Astra Zeneca kommer att leverera mindre vaccin än planerat till Sverige under första månaden efter ett EU-godkännande.
Enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström kommer företaget endast kunna leverera cirka 700 000 doser. Sverige hade räknat med en miljon doser under denna period.

Planen är att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 ska godkännas av EU-kommissionen den 29 januari, med leveranser från den 15 februari.

Initialt kommer leveranserna att vara mindre än väntat, bekräftar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström:

”Astra Zeneca kommer under första månaden efter godkännandet bara kunna leverera ca 700 000 doser till Sverige – det är mindre än den 1 miljon doser vi räknat med”, skriver han i ett sms till GP.

LÄS MER: Astra Zeneca ansöker om godkännande för vaccin i EU

Vaccinfabrik har brunnit

Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca, uppger att startdatumet för leveranserna inte kommer att förändras – om vaccinet godkänns för användande i EU som planerat.

Däremot medger han att det svenskbrittiska företaget inte kommer leverera lika mycket vaccin till en början.

– Om vi skulle få ett godkännande i Europa, kommer de initiala volymerna att vara lägre än vad som ursprungligen förväntades på grund av minskat utbyte hos en underleverantör i vår europeiska leveranskedja. Vi kommer att leverera tiotals miljoner doser till EU i februari och mars, allt eftersom vi fortsätter att öka produktionsvolymerna, säger han i ett uttalande.

LÄS MER: Astra Zenecas vaccinfabriker drabbade av brand och översvämning

Astravaccinet viktigt i vaccinationsplan

Tidigare under fredagseftermiddagen kom uppgifter i tyska medier om att orsaken var en brand i en vaccinfabrik i Indien, samt behov av anpassningar till virusmutationer. Det stämmer inte, uppger vaccinsamordnare Richard Bergström.

”Anläggningen i Belgien har problem med volymerna (kapacitet). Ingen försening – bara lägre volymer i början”, skriver han till GP.

Leveranserna från Astra Zeneca är en viktig del i den svenska vaccinationsplanen, vilket statsepidemiolog Anders Tegnell betonade i en intervju med DN förra veckan.

– Det är där som de stora volymerna kommer och det blir helt avgörande för hur snabbt vi kommer att kunna vaccinera befolkningen, sade Tegnell.

Vaccinerna från Pfizer/Biontech och Moderna är hittills de enda som har använts i Sverige. Leveranserna av dem är inte i närheten av lika storskaliga som de som väntas från Astra Zeneca.

LÄS MER: Försenade leveranser påverkar Göteborgsregionens vaccinplan

LÄS MER: Efterfrågan på vaccin för stor – leveranser får vänta

LÄS MER: Leif Johansson: Gäller att utnyttja den makt man har

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.