Astra Zeneca kommer leverera mindre coronavaccin än planerat

Astra Zeneca kommer att leverera mindre vaccin än planerat till Sverige under första månaden efter ett EU-godkännande. Enligt vaccinsamordnaren Richard Bergström kommer företaget endast kunna leverera cirka 700 000 doser. Sverige hade räknat med en miljon doser under denna period.

ANNONS
|

Planen är att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 ska godkännas av EU-kommissionen den 29 januari, med leveranser från den 15 februari.

Initialt kommer leveranserna att vara mindre än väntat, bekräftar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström:

”Astra Zeneca kommer under första månaden efter godkännandet bara kunna leverera ca 700 000 doser till Sverige – det är mindre än den 1 miljon doser vi räknat med”, skriver han i ett sms till GP.

LÄS MER:Astra Zeneca ansöker om godkännande för vaccin i EU

Vaccinfabrik har brunnit

Jacob Lund, kommunikationsdirektör på Astra Zeneca, uppger att startdatumet för leveranserna inte kommer att förändras – om vaccinet godkänns för användande i EU som planerat.

Däremot medger han att det svenskbrittiska företaget inte kommer leverera lika mycket vaccin till en början.

ANNONS

– Om vi skulle få ett godkännande i Europa, kommer de initiala volymerna att vara lägre än vad som ursprungligen förväntades på grund av minskat utbyte hos en underleverantör i vår europeiska leveranskedja. Vi kommer att leverera tiotals miljoner doser till EU i februari och mars, allt eftersom vi fortsätter att öka produktionsvolymerna, säger han i ett uttalande.

LÄS MER:Astra Zenecas vaccinfabriker drabbade av brand och översvämning

Astravaccinet viktigt i vaccinationsplan

Tidigare under fredagseftermiddagen kom uppgifter i tyska medier om att orsaken var en brand i en vaccinfabrik i Indien, samt behov av anpassningar till virusmutationer. Det stämmer inte, uppger vaccinsamordnare Richard Bergström.

”Anläggningen i Belgien har problem med volymerna (kapacitet). Ingen försening – bara lägre volymer i början”, skriver han till GP.

Leveranserna från Astra Zeneca är en viktig del i den svenska vaccinationsplanen, vilket statsepidemiolog Anders Tegnell betonade i en intervju med DN förra veckan.

– Det är där som de stora volymerna kommer och det blir helt avgörande för hur snabbt vi kommer att kunna vaccinera befolkningen, sade Tegnell.

Vaccinerna från Pfizer/Biontech och Moderna är hittills de enda som har använts i Sverige. Leveranserna av dem är inte i närheten av lika storskaliga som de som väntas från Astra Zeneca.

LÄS MER:Försenade leveranser påverkar Göteborgsregionens vaccinplan

LÄS MER:Efterfrågan på vaccin för stor – leveranser får vänta

LÄS MER:Leif Johansson: Gäller att utnyttja den makt man har

ANNONS