Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Astra Zenecas vaccinfabriker drabbade av brand och översvämning

En brand rasar i världens största vaccinfabrik i Indien, skriver AFP. Enligt indiska medier har inte vaccintillverkningen påverkats men fem personer har konstaterats avlidna.
Så sent som i går kväll drabbades Astra Zenecas vaccinfabrik i nordöstra Wales av en översvämning, rapporterar Reuters.

Under onsdagskvällen svämmade Astra Zenecas vaccinfabrik i Wrexham över. I samband med detta bad tillverkningspartnern Wockhardt om hjälp för att skydda fabriken och tillverkningen, vilket de senare meddelade lyckades.

"Igår kväll drabbades Wockhardt av mild översvämning, vilket resulterade i vatten runt en del av byggnaderna över hela anläggningen", skriver företaget. "Alla nödvändiga försiktighetsåtgärder vidtogs, vilket innebär att ingen störning har skett i tillverkningen. Platsen är nu säker och fri från ytterligare översvämningsskador och fungerar som normalt."

LÄS MER: Tvivel på Astravaccinets effektivitet

Brand i världens största vaccinfabrik

Orsaken var stormen ”Christoph” som orsakade stora problem med översvämningar i både England och Wales. Större insatser gjordes med att pumpa bort vatten från fabriksbyggnaderna.

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån AFP under torsdagen att det brinner i världens största vaccinfabrik i Indien. Flera enheter ska vara på platsen och bilder från fabriken visar ett stort rökmoln över byggnaden. Under eftermiddagen kom beskedet att fem personer har avlidit till följd av branden.

Företagets grundare och chef Adar Poonawalla twittrade under eftermiddagen om beskedet.

”Vi är djupt sorgsna och riktar våra djupaste kondoleanser till de närstående”, skriver han i tweeten.

Flera indiska medier rapporterar att delen av fabriken som fattat eld heter Serum Institute of India (SII). Fabriksdelen ska ha varit under uppbyggnad.

Fabriken tillverkar bland annat Astra Zenecas coronavaccin, men enligt indiska medier ska tillverkningen av det vaccinet inte påverkas.

Vad som har föranlett branden är ännu oklart.

GP har sökt Astra Zeneca för en kommentar.

LÄS MER: Godkända vaccin snarlika – det skiljer dem åt

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.