Ann Linde (S) avvisar M-kravet om Nato: ”Bestämmer själv”

Den finska regeringen konstaterar i sin säkerhetsrapport att stabiliteten i Östersjöområdet skulle öka om Finland och Sverige går med i Nato. Utrikesminister Ann Linde (S) vill vänta in Sveriges analys innan hon tar ställning till Nato, men poängterar att regeringen delar den finska bilden av hotet från Ryssland.
– Den säkerhetspolitiska situationen har ändrats till det sämre, säger hon. Samtidigt driver oppositionen på för en snabbare process – inom S.

ANNONS
|

På onsdagen tog statsminister Magdalena Andersson (S) och utrikesminister Ann Linde (S) emot Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm. På agendan stod att diskutera det spända säkerhetsläget och framförallt processen kring ett eventuellt Nato-medlemskap i de båda länderna.

Hittills har ingen av dem offentliggjort hur man ställer sig, men enligt uppgifter till SvD har Andersson redan bestämt sig för att hon tycker att Sverige bör gå med. Och uttalanden som Marin gjort har tolkats som Nato-positiva. Inte heller Ann Linde vill i nuläget ge besked om var hon står, och hon avfärdar skriverierna om Anderssons ställningstagande som ”rykten”.

ANNONS

– Jag väntar till vi är klara med vår säkerhetspolitiska dialog i partiet och överläggningarna med de åtta riksdagspartierna, så vi får en bra analys, säger hon.

Utrikesminister Ann Linde besökte Göteborgs regemente nyligen. Hon menar att det tydligaste tecknet på det förändrade säkerhetshotet från Ryssland i Sverige så här långt är beslutet om kraftigt höjda försvarsutgifter. Hon vill avvakta den svenska analysen av vad ett Nato-medlemskap skulle innebära innan hon tar ställning.
Utrikesminister Ann Linde besökte Göteborgs regemente nyligen. Hon menar att det tydligaste tecknet på det förändrade säkerhetshotet från Ryssland i Sverige så här långt är beslutet om kraftigt höjda försvarsutgifter. Hon vill avvakta den svenska analysen av vad ett Nato-medlemskap skulle innebära innan hon tar ställning. Bild: Olof Ohlsson

Finland: Nato ökar stabiliteten

Samma dag som Sanna Marin besökte Sverige presenterade den finska regeringen sin säkerhetspolitiska rapport. Enligt Linde drar Sverige och Finland nu väldigt likartade slutsatser av läget.

– Deras beskrivning av den ryska situationen och hur allting förändrats efter den 24 februari, den delar vi. Det är väldigt likt det vi diskuterat i de säkerhetspolitiska överläggningarna mellan de åtta partierna, säger Linde.

I den finska rapporten konstateras att ”stabiliteten i Östersjöområdet skulle öka om Finland och Sverige går med i Nato”. Dessutom att ett medlemskap i försvarsalliansen skulle ge det finländska försvaret en mer avskräckande effekt än i dag.

– De samarbeten Finland är med i innehåller inga säkerhetsgarantier, sa försvarsminister Antti Kaikkonen vid en pressträff i Helsingfors.

Vilka slutsatser den svenska regeringen drar av den finska rapporten vill Ann Linde inte säga i dag. Först vill hon ha ett underlag i form av den svenska säkerhetspolitiska analysen framför sig.

– Jag väntar med att dra slutsatser tills vi arbetat i analysgruppen, men det är helt tydligt att vi kommer att behöva göra förändringar när det gäller våra samarbeten med anledning av det som skett den 24 februari. Men jag är angelägen om att vi ska få tid till att göra den här analysen ordentligt, säger hon.

ANNONS

Oppositionen driver på

Enligt Ann Linde är det inte otänkbart att Finland kommer till ett beslut snabbare än Sverige i frågan om Nato. Om så sker är det viktigt att länderna fortsatt har en nära dialog.

Oavsett vilket beslut Finland fattar kommer det att få effekter för Sverige, framhåller utrikesministern. Omvänt likaså.

– Det kommer att innebära konsekvenser för Sverige och då behöver vi se över vilka möjligheter och risker det får. Det är naturligtvis samma för ett svenskt medlemskap. Vad händer fram till en ratifikation i så fall är färdig? Alla sådana saker måste vi ta med i analysen, och det gör vi, säger hon.

Oppositionen i Sverige driver på för att Socialdemokraterna ska skynda på processen kring ett Nato-medlemskap, särskilt om Finland landar i att gå med. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson poängterar att Sverige bör hålla jämna steg med Finland och att en ansökan bör lämnas in i juni.

– Det vore förödande om Finland gick med i Nato och Sverige bestämde sig för att stå ensamt kvar utanför, säger Kristersson till TT.

Ann Linde slår ifrån sig kraven från oppositionen, och säger:

– Socialdemokraterna bestämmer själv vilken process vi har och vilken tid det ska ta.

Försämrat läge

Däremot, menar hon, är det viktigt när ett beslut ska fattas att svenska folket inser att läget har förändrats efter Rysslands invasion av Ukraina.

ANNONS

– Det finns ett före och ett efter den 24 februari och den säkerhetspolitiska situationen har ändrats till det sämre, naturligtvis mest för Ukraina men också för hela Europa och definitivt också Finland och Sverige, och det måste vi ta hänsyn till.

LÄS MER:Finlands vägval om Nato kommer påverka Sverige

LÄS MER:Vi är på väg in i Nato – men ingen berättar varför

LÄS MER:Professorn om Putin: ”En isolerad paranoiker som omges av nickedockor”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS