Finlands vägval om Nato kommer påverka Sverige

Finlands beslut om Nato är bara veckor bort, enligt den finska statsministern Sanna Marin, på besök i Sverige.
Hur Finland ställer sig kommer att ha betydelse för Sverige, vars beslut kan komma att skyndas på.
– Vägvalet Finland gör kommer att vara en del i den svenska analysen, säger statsminister Magdalena Andersson (S).
Enligt uppgifter till SvD är Anderssons mål att Sverige ska gå med i Nato i juni i år.

ANNONS
|

Enligt uppgifter till SvD är statsminister Magdalena Anderssons mål att Sverige går med i Nato redan i juni i år.

Planen är att lämna in ansökan på Nato-mötet i Madrid, enligt uppgifter till tidningen. En tidpunkt som också Moderatledaren Ulf Kristersson tidigare sagt är lämplig.

Uppgifterna kommer samma dag som Finlands statsminister Sanna Marin är i Stockholm och träffar Sveriges dito Magdalena Andersson (S).

”Måste analysera”

Men på en gemensam pressträff i Stockholm, där både Sanna Marin och Magdalena Andersson deltog, slog den svenska statsministern fast att det inte går att stressa fram ett så stort beslut.

ANNONS

– Man måste verkligen analysera den nya situationen, säger hon.

Samtidigt ligger Finland före Sverige i processen kring Nato. Sveriges säkerhetsanalys ska vara klar först i slutet av maj.

Men nu säger Magdalena Andersson att det kan gå snabbare än så även i Sverige.

– I slutet av maj är det sista datumet. Det kan vara möjligt tidigare om arbetet går smidigt. Det beror på hur mycket tid som behövs för att göra analysen, säger Andersson.

På en fråga hur farligt det vore om Sverige och Finland gör olika vägval svarar Magdalena Andersson:

– Vi har ett nytt säkerhetspolitiskt läge och det finns risker och möjligheter med alla handlingsalternativ och scenarier, därför är det viktigt att vi analyserar läget, men också de olika möjligheter som står till buds.

Hon tillägger att bandet till Finland har blivit allt starkare den senaste tiden och att analysen som Sverige gör även tar hänsyn till hur Finland agerar.

Beslut bara veckor bort

Mötet mellan statsministrarna hålls samma dag som Finlands regering presenterar landets säkerhetspolitiska analys.

Sanna Marin säger att rapporten täcker de olika åsikterna vad gäller att stärka säkerheten och vad ett Nato-medlemskap kan innebära för Finland. Marin har inte officiellt uttryckt sin egen åsikt, men olika uttalanden hon gjort har tolkats som att hon är positiv till ett medlemskap.

ANNONS

På pressträffen slår hon fast att det inte finns något annat sätt att få en säkerhetsgaranti än genom Natos artikel 5. Alltså garantin att få hjälp att försvara sitt land, men också att hjälpa andra Nato-länder att försvara sig vid ett anfall.

Marin framhåller att det gäller att vara medveten om de risker som kan uppstå om Finland ansöker om Nato-medlemskap.

– Finland och Sverige delar samma säkerhetsmiljö i regionen och i Europa. De senaste åren har vi intensifierat vårt samarbete. Därför är det viktigt att vi har en dialog, säger hon.

Marin poängterar att länderna tar individuella beslut, men att det görs med vetskap om att besluten påverkar det andra landet.

– Jag ger ingen tidtabell för när vi gör våra beslut, men jag tror att det kommer gå fort, inom veckor snarare än månader.

Svängning i Sverige

Sverige och Finland har ett tajt försvarssamarbete, och även om båda länderna tar självständiga beslut i Nato-frågan finns en vilja att om möjligt göra gemensam sak i alliansfrågan. Speciellt tufft kan det bli för det land som halkar efter, eller ”lämnas kvar” om det ena landet bestämmer sig för att gå med. I Finland sattes Nato-debatten igång tidigare än i Sverige, och har kommit längre, men de senaste dagarna har det snabbt börjat röra på sig även i Sverige.

ANNONS

Två tecken på det är SD:s beslut att Sverige bör gå med om Finland gör det, och de diskussioner som ska föras de kommande veckorna inom Socialdemokraterna.

I Sverige pågår också en säkerhetspolitisk analys, där alla riksdagspartier deltar. Resultatet av analysen presenteras i en rapport senast 31 maj.

Nu kräver Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna att Socialdemokraterna måste snabba på och hålla jämna steg med Finland, rapporterar TT.

– Min tolkning är att det är uppenbart att Finland med hög hastighet är på väg mot ett fullvärdigt Natomedlemskap. Noggrant och metodiskt, men snabbt, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till TT.

LÄS MER:Därför kan Socialdemokraterna svänga i Natofrågan

LÄS MER:Kristerssons press på Socialdemokraterna: Gör Nato till en valfråga

LÄS MER:SSU vill inte att Sverige går med i Nato

LÄS MER:Efter Finlands besked ökar pressen på Sverige

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS