Andersson: ”Ett steg framåt”

I händelse av attack eller kris kommer Storbritannien att stå bakom Sverige – och vice versa. I dag signerades ett nytt säkerhetsavtal mellan de två länderna.
– Vi ska stå sida vid sida, säger Boris Johnson.

ANNONS
|

Under tisdagen kom beskedet om att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson besöker Sverige och statsminister Magdalena Andersson – och det redan i dag, onsdag.

Spekulationerna om att mötet skulle handla om ett militärt stöd i någon form stämde. Sverige och Storbritannien har nu kommit överens om ett nytt säkerhetsavtal.

”Inkluderar militära resurser”

Efter mötet på regeringens sommarresidens Harpsund kallades det till presskonferens. Magdalena Andersson välkomnade den brittiska premiärministern till Sverige och förklarade att de två länderna har ett nära band.

– I dag tar vi ett nytt steg i vårt samarbete. Vi har signerat en bilateral politisk deklaration av solidaritet, säger Magdalena Andersson.

ANNONS

– Skulle något av våra länder utsättas för en kris eller en attack kommer Storbritannien och Sverige att hjälpa varandra på olika sätt. Det inkluderar militära resurser.

– Vi ska stå sida vid sida med varandra, säger Boris Johnson och fortsätter.

– Relationen mellan Sverige och Storbritannien går långt tillbaka. Vi vill hjälpa varandra.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och statsminister Magdalena Andersson håller en pressträff efter sitt möte på Harpsund.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och statsminister Magdalena Andersson håller en pressträff efter sitt möte på Harpsund. Bild: Christine Olsson/TT

På frågan om vad avtalet faktiskt innebär svarade Boris Johnson att Storbritannien och Sverige kan hjälpa varandra på många sätt. Endera land kommer att stå bakom det andra när det behövs.

– Det är ett viktigt samarbete oavsett om det gäller underrättelseinformation, cyberattacker eller försvar, säger Johnson.

– Vad vi kommer att bistå med beror på vad Sverige efterfrågar och behöver.

Premiärministern underströk att samarbetet och det nya avtalet är ett viktigt steg framåt.

Boris Johnson och Magdalena Andersson under onsdagens presskonferens.
Boris Johnson och Magdalena Andersson under onsdagens presskonferens. Bild: Frank Augstein

Viktigt avtal

Magdalena Andersson gav inga konkreta besked om huruvida Sverige kommer att skicka in en Nato-ansökan eller inte. Men sa att säkerhetsavtalet gör Sverige tryggare och säkrare i dag än vad det var i går – innan avtalet var påskrivet.

– Vi är tacksamma för Boris Johnsons intresse i vår trygghet i norra Europa, säger statsministern.

– En Nato-ansökan är en annan fråga – en fråga för Sverige. Vid händelse av attack eller kris kommer vi att hjälpa Sverige med vad de behöver. Vi ser det också som en viktig del att Sverige kommer att finnas där för oss när vi behöver det, säger Boris Johnson.

ANNONS

LÄS MER:Boris Johnson besöker Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS