Tidigare finansministern Anders Borg (M) kritiserar Alliansregeringens migrationspolitik i en intervju med Expressen.
Tidigare finansministern Anders Borg (M) kritiserar Alliansregeringens migrationspolitik i en intervju med Expressen. Bild: Claudio Bresciani / TT

Anders Borgs u-sväng om invandringen: ”Vi begick misstag, rätt stora misstag”

Den tidigare moderata finansministern Anders Borg backar från Alliansregeringens ”Öppna era hjärtan”-politik i en intervju med Expressen.
Han beskriver nu deras invandringspolitik som ett ”misstag” och kostnaderna med den som ”väldigt höga”.

ANNONS
|

Moderaten Anders Borg, finansminister under de åtta år (2006-2014) som Allianspartierna satt vid makten, har bytt fot i frågan om migrationspolitiken – försvaret av Alliansregeringens ”Öppna era hjärtan”-politik har bytts ut mot en betydligt mer restriktiv syn på invandring.

Det säger han i en intervju med Expressen.

– Hela Sverige har ju omprövat sin syn på de här frågorna. Så det är klart att även min syn har förskjutits. Kostnaderna för invandringen har blivit betydligt större än vad vi trodde, säger han till Expressen.

Försvarade migrationspolitiken även efter valförlusten 2014

Även efter valförlusten hösten 2014, bara ett par veckor efter Reinfeldts kända tal vid Norrmalms torg, fortsatte Anders Borg att försvara Alliansregeringens migrationspolitik. Han sa till radion samma år att ”det är en stor fördel att det har kommit hit tiotusentals människor från Syrien, Irak, Iran och Somalia” och att ”ett mångkulturellt samhälle är ett effektivt och starkt samhälle”.

ANNONS

Enligt Anders Borg har invandringen till Sverige snarare blivit ett sänke för landet och hänvisar till kriminaliteten och hederskulturernas utbredning.

– Våra höga humanitära ambitioner vid de här konflikterna gjorde att vi fick stora grupper från Syrien, Irak och Somalia. Det är klart att det hade stort humanitärt värde, men kostnaden har ju visat sig vara väldigt hög, säger han till Expressen.

Vill se stramare invandring framöver

Anders Borg kallar politiken för ett ”misstag” och att invandringen till Sverige måste vara betydligt stramare framgent.

– Vi begick misstag, rätt stora misstag, och det kommer ta rätt så lång tid att åtgärda det. Nu måste vi ha en migration som är väsentligt mindre.

Anders Borg är i dag verksam i näringslivet, bland annat som senior rådgivare åt en av Sveriges största lobbybyråer Rud Pedersen.

LÄS MER:MP-toppen: Vi hade rätt om de ensamkommande barnen

LÄS MER:Så har det gått för de ensamkommande på arbetsmarknaden

LÄS MER:Svantesson: Höjer aldrig fastighetsskatten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS