Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Ambulanspersonalens ord om mordplatsen

Lotta Rudholm, 41, misshandlades så grovt att hon aldrig vaknade mer. Först på brottsplatsen, efter den mordmisstänktes samtal till SOS, var poliser och ambulanspersonal. I förhör berättar de om synen som mötte dem. – De enda vi kunde göra var att köra henne så snabbt som möjligt till sjukhuset.

Tidigt på morgonen den fjärde juni hoppade mannen i 35-årsåldern ut ur en taxi som stannat utanför exflickvännens lägenhet i Bromma.
Drygt tio minuter senare ringde mannen SOS.
– Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete, sa han till SOS.
Han berättade att kvinnan var väldig skadad och att det behövdes en ambulans.

LÄS MER: Misstänkte mördarens sms: "Slå ihjäl skiten"

Polisen: "Fy fan"

Flera poliser kallades till brottsplatsen. När de kom dit var porten till trappuppgången låst. En av poliserna slog därför sönder rutan till porten för att kunna komma in.
Då möttes de av den åtalade mannen som var på väg ner för trappan. En av poliserna beskriver den åtalade som "väldigt stor och jäkligt labil". Han säger att han tänkte "fy fan", när han såg honom.
Han beordrades ner på marken av polisen. Mannen ska då, enligt förhör med en polis ha sagt att det var han som gjort det och att polisen skulle ta det lugnt. "Jag tar på mig allt, ska han ha sagt, enligt poliserna på platsen. Han ska också ha sagt till poliserna att hon ska ha legat med en annan.
– Min uppfattning var att han rättfärdigade sin handling. Att han slagit henne för att hon var otrogen, säger en polis i förhör.
Mannen handfängslades och en polis satt med sitt knä på mannens rygg. Hon reagerade då över hans händer som var väldigt blodiga och att han hade blodstänk i ansiktet.

LÄS MER: Lottas ord om terrorn från sin misstänkte mördare

"Det är jävligt illa"

Samtidigt hade kollegerna kommit upp till Lottas lägenhet - där de möttes av en skakande syn. En av poliserna ropade på polisradion att "det är jävligt illa och vi behöver ambulnas fort".
En polis som varit uppe i lägenheten kom också ut till mannen igen och "vad fan har du gjort", berättar en kollega i förhör.
På ett täcke på golvet hittade de Lotta liggandes - svårt skadad. Flera av poliserna reagerade över att hon hade mycket skador som var riktade mot huvudet. 
Poliserna beskriver en frustration - "en fruktansvärd hopplöshet". En polis säger i förhör att han inte visste vad han skulle göra.
– Vi fokuserade mest på henne. Vi skulle leta efter hennes legitimation och vi såg några bilder på henne och hennes hund i hallen, säger en av dem.

LÄS MER: Lottas misstänkte mördare: "Det brann i huvudet"

Hunden låg snällt i korgen

Efter en stund kom ambulansen till platsen. En ambulanssjuksköterska berättar för polisen att det första hon såg när hon kom in i lägenheten var Lottas hund som låg snällt och lugnt i sin hundkorg - bara några meter därifrån låg Lotta.
Lotta var medvetslös och svårt slagen.
– Troligtvis använde han sina knytnävar och sparkade henne, säger en av dem.

LÄS MER: Lottamördarens ex: "Han skulle sprätta upp mig"

Dödat förut

Det var färre skador på kroppen än mot huvudet. En av ambulanspersonalen säger i polisförhör att hon lade märke till att hon "inte såg någonting, verkligen ingenting, det fanns inga blåmärken eller andra synliga skador".
De gjorde allt de kunde och insåg snart att de inte kunde hjälpa henne mer på platsen.
– De enda vi kunde göra var att köra henne så snabbt som möjligt till sjukhuset.
Samtidigt sattes den åtalade mannen i polisbilen. Enligt polisen ska han ha sagt att han ville köras till sjukhuset - annars skulle han bli helt galen. Han berättade att han dödat förut och att han inte sovit på sju dagar.

6-8 slag eller sparkar

Just nu pågår rättegången i Solna tingsrätt, i dag är sista förhandlingsdagen.Under slutpläderingen yrkade åklagaren på attt mannen ska dömas till livstids fängelse, enligt Aftonbladet.

Tidigare under rättegången har bland annat en rättsläkare hörts. Han berättade då att Lotta fått ta emot 6-8 slag eller sparkar, skriver tidningen.
Mannen "vidgår våld, bestrider uppsåt att döda", skriver åklagaren i stämningsansökan.
– Jag misstänkte att hon körde dubbelspel. Vi anklagar varandra för att ha andra. Det var mycket tjafs och skit fram och tillbaka. Men ingen skulle behöva dö, det blev riktigt fel, säger han till polisen.
Han har dock ingen bild av vad som hände. Han minns att han åkte hem till Lotta efter ett krogbesök och hur Lotta öppnade dörren för honom.
– Det blev något bråk mellan henne och mig, sedan kommer jag inte ihåg något mer, säger han i förhör.
Nästa sak han minns är hur hennes kropp låg på golvet.

Lottas familj har godkänt att GP publicerar bilder på Lotta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.