Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lottamördarens ex: “Han skulle sprätta upp mig”

Lotta, 41, är inte det enda offret. Hennes misstänkte mördare ska ha haft ett förhållande med en annan kvinna under deras relation. Även denna kvinna ska han ha utsatt för misshandel och hot. – Han tog en liten svart metallkrok som man hänger upp kläder på och sa att han skulle sprätta upp mig, har kvinnan berättat för polisen.

Just nu pågår rättegången rörande mordet på Lotta, 41, i Solna tingsrätt.
Den åtalade mannen är misstänkt för att slagit och sparkat ihjäl sin exflickvän i juni i år. Detta blev kulmen på en flera månaders terror med hot och våld mot Lotta. Många gånger exploderade mannen i tron om att Lotta varit otrogen.
Henne träffade han på Tinder, en dejtingsida på nätet, i början av 2016.
Under utredningen rörande mordet på Lotta kom det fram att även denna kvinna ska ha fallit offer för hans raseriutbrott.

Skräckförhållande

Under fredagen kommer brottsrubriceringarna misshandel, olaga hot och skadegörelse mot kvinnan att tas upp i rättegången. Kvinnan kommer då att berätta om sitt eget skräckförhållande med mannen, något som hon också berättat om i förhör med polisen.
En natt i mars sov mannen över hos kvinnan. På kvällen varnade hon honom att hon skulle upp och jobba dagen därpå och därför skulle de båda behöva gå upp tidigt. Nästa dag när hon väckte honom fick han ett vredesutbrott.
Han ska ha stampat sönder hennes telefon och påstod att hon var ute efter pengar.
– Han tog tag i min nacke och tryckte ner mig och var på väg att stoppa in sedlar han hade i fickan i munnen på mig, säger hon i polisförhör.

LÄS MER: Lottas ord om terrorn från sin misstänkte mördare

"Skulle sprätta upp mig"

Istället för att åka till jobbet fick kvinnan sjukanmäla sig. Sedan åkte mannen och kvinnan på en biltur - mannen fortsatte att vara arg och hotfull. Han ska han ha tryckt hennes säkerhetsbälte mot hennes hals så hårt att hon fick svårt att andas och hotat kvinnan med att köra bilnyckeln i hennes ögon.
Vid ett tillfälle stannade de bilen. Då ska mannen ha tagit upp en sten och gav henne två val: antingen skulle han kasta den i hennes ansikte eller att han skulle ge henne en smäll i ansiktet:
– Han sa att jag skulle välja vad han skulle göra, säger kvinnan till polisen och fortsätter.
– Jag var väldigt rädd.
Senare samma dag, när de var tillbaka i kvinnans bostad, ska mannen ha dragit ner henne på golvet. Mannen ska då ha slagit henne på låret och huvudet. Sedan drog han av henne byxorna och trosorna.
– Han tog en liten svart metallkrok som man hänger upp kläder på och sa att han skulle sprätta upp mig i underlivet med den, berättar kvinnan i förhör.
Han fortsatte berätta vad han skulle göra med henne - som att kväva henne med en kudde
– Han berättade i detalj hela tiden om vad som skulle hända med kroppen och vilka skador jag skulle få.

Mannen erkänner delar av det han misstänks för att ha utsatt kvinnan för - han minns dock inte så mycket på grund av att han var påverkad av droger, påstår han. Han säger dock i förhör att han tror på det kvinnan säger.
​- Jag tror inte att hon skulle ljuga.

LÄS MER: Lottas syster: "Allting rivs upp"

Bad om ursäkt

Efter denna händelse bröt kvinnan med honom - en period. När han bad om ursäkt skyllde han på att han tagit massa droger och att det var därför han gjort som han gjorde.
Då valde kvinnan att börja träffa mannen igen - men i smyg. Hon berättade inget för sina föräldrar eller vänner.
Kvinnan berättar för polisen om hur han uppvaktade henne och köpte blommor till henne. Men samtidigt kunde han bli rasande och explodera för minsta lilla - som när kvinnan köpte fel sås.
– Han får en speciell blick när han är sur. Det är en skrämmande blick, säger kvinnan till polisen.
Sedan kom det fram att han hade träffat Lotta. Paret fortsatte ändå hålla kontakten. Mannen ska då ha berättat en del om sin och Lottas relation - som att han trodde att hon var otrogen.

LÄS MER: Lottas misstänkte mördare: "Det brann i mitt huvud"

"Trodde att ha skulle döda mig"

Bara timmarna innan mannen åkte till Lotta - då hon misshandlades till döds - träffade kvinnan mannen. Dagen efter hörde hon om misstankarna.
Hon berättar för polisen om chocken.
– Jag fick en klump i magen. Jag mådde dåligt och fick panik, säger hon och fortsätter.
– Jag grät. Jag förstod inte hur han kunde göra det. Jag var kär i en kille och plötsligt vet jag inte om han finns. Det var svårt att få in att han hade gjort det här. Samtidigt som jag vet att han kunde göra så för jag trodde att ha skulle döda mig när han slog mig sist.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.