Agnes Lundgren och Luis Lineo kan bli partiledare för Feministiskt initiativ

Göteborgaren Teysir Subhi avgår som partiledare för Feministiskt initiativ vid partikongressen i april. Hon kan då ersättas av två personer, enligt valberedningens förslag.

ANNONS
|

I december meddelade göteborgaren Teysir Subhi att hon avgår som partiledare för Feministiskt initiativ, efter två år på posten.

– Jag har varit partiledare i två år samtidigt som jag har arbetat heltid. Det har funkat fint att ha det uppdraget med ett barn, men nu har jag fått mitt andra barn och då går inte ekvationen ihop rent tidsmässigt, sade hon då till GP.

Nu har partiets valberedning presenterat vilka man vill ska ta över. Det handlar om Agnes Lundgren, 36, som bor i Visby på Gotland och Luis Lineo, 47, från Stockholm.

En partiledare kan därmed ersättas av två, men det delade partiledarskapet är inte nytt för Fi; Teysir Subhi var partiledare tillsammans med Farida al-Abani fram till februari 2022.

ANNONS

"Vill alltid kämpa för rättvisa och fred”

Agnes Lundgren har varit politisk sekreterare för Fi på Gotland och varit ersättare i regionstyrelsen. Hon arbetar för tillfället som spelledare för rollspel.

– Att ta steget till att leda Feministiskt initiativ känns naturligt och väldigt spännande. Jag vill alltid kämpa för rättvisa och fred, för jorden, djuren och människorna. Jag vill arbeta åt medlemmarna, jag vill förenkla och förtydliga vårt budskap och jag ser fram emot att förhoppningsvis få göra det tillsammans med Luis, säger Agnes Lundgren i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Luis har en otrolig energi och solklar trygghet i vår politik. Jag vet att vi kompletterar varandra väldigt bra. Jag vill visa att vår politik är för alla och att den är stabil.

Dåligt valresultat för Fi 2022

Luis Lineo kom som tonåring till Sverige från Ukraina tillsammans med sin chilenska mamma och syster. Han är sedan 2019 säkerhetspolitisk talesperson för Fi och har varit partisekreterare sedan våren 2022.

Fi gjorde ett dåligt val i höstas. I riksdagen fick partiet endast 0,05 procent av rösterna, och i Göteborgs kommun tappade partiet sina platser i kommunfullmäktige då Fi endast fick 0,77 procent av rösterna.

– Vi måste vända på den politiska utvecklingen och jag vill göra allt jag kan för en mer rättvis, jämställd, jämlik och hållbar värld utan våld, säger Luis Lineo.

ANNONS

Teysir Subhi föreslås bli kvar i partiet, som ersättare i partistyrelsen.

LÄS MER:Fi:s partiledare avgår: ”Behöver prioritera familjen”

LÄS MER:Så gick det i valet för småpartierna i Göteborg

LÄS MER:Teysir Subhi (Fi): Lägg ner Slottsskogens djurpark

ANNONS