Teysir Subhi (Fi): Lägg ner Slottsskogens djurpark

Att ha sälar och pingviner i Slottsskogen är förlegat. Det menar Teysir Subhi, partiledare för Feministiskt initiativ, som nu vill avveckla den folkkära djurparken.
– Det här är inget kontroversiellt. Många göteborgare tycker att djuren lever ett ovärdigt liv, säger hon.

ANNONS
|

Slottsskogens djurpark är en av de äldsta i Sverige. I över hundra år har det funnits olika djur här. Nu för tiden förknippas parken framförallt med sälar, pingviner, älgar och renar. En del av det som gör parken unik är att den drivs av kommunen.

I valrörelsens slutspurt föreslår nu Feministiskt initiativ, det minsta partiet i kommunfullmäktige, att djurverksamheten ska avvecklas och inte längre innefatta instängda djur.

– Det här är inget kontroversiellt. Många göteborgare har lyft synpunkter kring knubbsälarna och pingvinerna. De lever helt ovärdiga liv, det är alldeles för trångt och inte deras naturliga habitat, säger partiledaren Teysir Subhi.

ANNONS

Förlegat synsätt

Hon menar att djurparken utgör ett förlegat sätt att se på djurs rätt till liv och ger som exempel att Slottsskogen redan har tagit bort flamingos och pelikaner.

– Det är fantastiskt att det finns en pedagogisk verksamhet, men djur i bur är inte rätt sätt att lära barn om djur. Vi ser att det finns andra möjligheter, exempelvis tekniska lösningar som kan lära barn om djurens behov, säger Teysir Subhi.

En annan aspekt handlar om stress. Bland annat arrangeras det idrottsevenemang och musikfestivaler i Slottsskogen som påverkar djuren, enligt Teysir Subhi.

– Många jag pratar med själv känner till det här, framförallt om sälarna och pingvinerna. Man besöker den här djurparken och kan känna ett direkt obehag efteråt, säger hon.

”Det är fantastiskt att det finns en pedagogisk verksamhet, men djur i bur är inte rätt sätt att lära barn om djur”, säger Teysir Subhi (Fi).
”Det är fantastiskt att det finns en pedagogisk verksamhet, men djur i bur är inte rätt sätt att lära barn om djur”, säger Teysir Subhi (Fi). Bild: Jonas Lindstedt

”Ingen som höjer på ögonbrynen”

Feministiskt initiativ vill nu att politikerna i Göteborg tar de första stegen mot avveckling av djurparken.

Det innebär i praktiken att det inte ska tillkomma nya djur i parken och att de som finns ska få avsluta sina liv naturligt, antingen i Slottsskogen eller på en bättre lämpad plats.

– Det går att jämföra med cirkusdebatten. Det är ingen som höjer på ögonbrynen för att riksdagen 2019 beslutade att förbjuda elefanter och sjölejon på cirkusar. Många förstår att det är omöjligt att tillgodose ett värdigt liv så här, säger Teysir Subhi.

ANNONS

Park- och naturnämndens ordförande AnnaSara Perslow (C) menar att det är en av hela Sveriges mest älskade djurparker och att den inte bara går att avveckla hur som helst.

– Jag har inte fått någon information om att djuren skulle vara stressade och det finns inga planer på att lägga ner djurparken i dag. Sedan är det klart att man får väga olika intressen mot varandra om något skulle ändras, säger hon.

LÄS MER:Fi:s nya toppnamn vill stoppa gubbväldet

LÄS MER:Gudrun Schyman lämnar Fi

LÄS MER:Soraya Post siktar på politisk comeback

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS