Riksdagsledamoten Adnan Dibrani lyckades rädda livet på en liten bebis i Montenegro. Fotografen Stevo Vasiljevic som arbetar för tidningen Pobjeda var på plats och lyckades fånga händelseförloppet.
Riksdagsledamoten Adnan Dibrani lyckades rädda livet på en liten bebis i Montenegro. Fotografen Stevo Vasiljevic som arbetar för tidningen Pobjeda var på plats och lyckades fånga händelseförloppet. Bild: POBJEDA/Stevo Vasiljevic

Adnan Dibrani kan förbereda sig på en mandatperiod i Bryssel

Socialdemokraterna presenterade på fredagen vilka som blir partiets kandidater i valet till Europaparlamentet. Klart är att två av de fem nuvarande parlamentarikerna inte kommer fortsätta under en nästa mandatperiod.
– Jag är svinglad, säger Adnan Dibrani från Varberg, som är fjärdenamnet på listan.

ANNONS
|

Under denna mandatperiod har Socialdemokraterna haft fem ledamöter i Europaparlamentet: Heléne Fritzon, Erik Bergkvist, Evin Incir, Ilan De Basso och Carina Ohlsson. När partiet nu presenterar listan till nästa val är inte Erik Bergkvist och Carina Ohlsson längre med.

– Vi gör nu en kraftig föryngring av hela vår lista, säger partisekreteraren Tobias Baudin.

En helt nytt namn, som nu kan förbereda sig på en mandatperiod i Bryssel är Adnan Dibrani från Varberg. Han är i dag riksdagsledamot och sitter i finansutskottet. Förutom den politiska gärningen fick han mycket uppmärksamhet i våras, när han räddade ett livlöst spädbarn, som flöt i en flod i Montenegros huvudstad Podgorica.

ANNONS

– Jag är svinglad och hedrad att ha fått fjärdeplatsen, säger han.

Ofrivillig toppolitiker

För Adnan Dibranis del har det inte varit ett uttalat mål att få sitta i Europaparlamentet.

– Nej, det är inte så att jag har sökt det här. Lika lite som jag gjort med att sitta i riksdagen. Men jag tycker det ska bli jättekul. Jag kommer ju från Balkan och kanske är det i dessa tider en fördel med någon som förstår både öst och väst.

Adnan Dibrani (S)
Adnan Dibrani (S) Bild: Rebecka Kvint/Hallands Nyheter

Väl i parlamentet så avgörs mycket av det arbete som parlamentarikerna gör av vilka utskott de sitter i. Men Adnan Dibrani har inte någon färdig bild än när det gäller var han vill hamna.

– Jag har inte hunnit tänka så jättemycket på det. Alla utgår naturligt från att eftersom jag jobbat med bank och suttit i finansutskottet så kommer jag väl fortsätta med sådana frågor på EU-nivå också. Men jag kan även tänka mig att ägna mig åt internationella frågor. I finansutskottet passerar ju alla möjliga andra frågor igenom så jag nog van att ha ett helhets- och ett helikopterperspektiv, säger han.

Ett nygammalt namn finns på listans andraplats, Johan Danielsson. Han satt i parlamentet i början av den här mandatperioden men avgick 2021 för att bli bostadsminister i Magdalena Anderssons regering. Han är också LO:s kandidat till Europaparlamentet.

ANNONS

En av de frågor som han vill arbeta med är just gränsöverskridande kriminalitet, kopplat till arbetslivet och arbetsmarknaden.

– Nu står en enad arbetarrörelse redo. Jag är stolt att få förtroendet att kämpa för svenska löntagare och svenska arbetare i Europa.

Heléne Fritzon, som lett de svenska S-ledamöterna under denna mandatperioden, kommer att fortsätta göra det även efter valet i sommar.

– Jag vill ta fajten mot de splittrande krafterna som vill minska sammanhållningen och undergräva det europeiska samarbetet, säger hon.

S ska få fler mandat

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin beskriver det kommande valet som mycket betydelsefullt, både för Sverige och EU.

– Det här kommer att bli en väldig speciell EU-valrörelse i en helt ny tid. Vårt land blir både fattigare och farligare. Det känns in på bara skinnet på folk. Det här valet kommer att bli väldigt viktigt, säger han.

I förra valet till Europaparlamentet fick Socialdemokraterna 23,5 procent, vilket motsvarade fem mandat. Då var det nära att det också blev ett sjätte. Det ska det bli den här gången, enligt partisekreteraren Tobias Baudin.

– Jag sticker väl inte ut haken för mycket om jag säger att vi ska öka från de där 23,5 procenten. Vi ska öka men vi får återkomma med en mer exakt målsättning. Men det där sjätte mandatet ska vi ha, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Riksdagsledamoten Adnan Dibrani (S) räddade bebis från att drunkna

LÄS MER:Adnan Dibrani (S) räddade livet på drunknande bebis – nu har de återförenats

Här är Socialdemokraternas toppnamn till EU-valet

1. Heléne Fritzon, 63, Skåne

2. Johan Danielsson, 41, Stockholm

3. Evin Incir, 39, Uppsala län

4. Adnan Dibrani, 38, Halland

5. Sofie Eriksson, 31, Dalarna

6. Ilan De Basso, 54, Jönköpings län

7. Lisa Johansson Nåbo, 29, Östergötland/SSU

8. Isak Utsi, 32, Norrbotten

9. Tajma Sisic, 29, Kronoberg

10. Sarkis Khatchadourian, 26, Stockholms län

ANNONS