Adnan Dibrani (S) räddade livet på drunknande bebis – nu har de återförenats

Riksdagsledamoten Adnan Dibrani (S) har återförenats med den lilla pojken som han räddade från att drunkna i en flod i Montenegro. Nu berättar han om mötet med bebisen och hans familj.
– Det kändes hur gott som helst att se honom, säger Adnan Dibrani till GP.

ANNONS

I slutet av mars befann sig den svenska riksdagsledamoten Adnan Dibrani (S) i Montenegro för att medverka i möten med Europarådet. Under en promenad såg han hur en kvinna och en bebis flöt i floden Moraca.

Tillsammans med tre andra män lyckades han rädda livet på den lilla pojken.

Efter händelsen har Adnan Dibrani haft kontakt med pojkens familj, men aldrig träffat dem i verkligheten. Men nu, ungefär tre månader senare, är han tillbaka i Montenegros huvudstad Podgorica för att träffa pojken och hans familj.

– Jag fick träffa bebisen igen och hålla honom för första gången sedan dess. Han var fullt frisk och pigg och ville se på allt och helst röra sig fritt överallt. Han bara log hela tiden. Det kändes hur gott som helst att se honom, berättar han.

ANNONS

Dagen till ära var både Adnan Dibrani och den lilla pojken klädda i grönt.

– Han har dessutom gått och matchat mig idag.

Det var helt oplanerat?

– Ja precis, men om någon undrar så har vi ringt varandra på morgonen.

”Det är surrealistiskt”

Adnan Dibrani har haft svårt att få en uppfattning om föräldrarna då de tidigare endast hörts över telefon.

– Det kändes hur bra som helst, lite lugnande, när man träffade dem på riktigt, säger han.

Även familjen var glada över att se honom.

– Familjen var jätteglada. De var så tacksamma för detta. Det är surrealistiskt, både för mig och för dem.

Igenkänd som bebisräddaren

Sedan Adnan Dibrani kom tillbaka till Montenegro har han blivit igenkänd av invånarna i huvudstaden.

– Det första som hände när jag landade och satte mig i en taxi är att taxichauffören frågade: Är det du som räddade bebisen?

Varje dag har det kommit fram tre, fyra personer som känt igen honom.

– Det är helt sjukt egentligen. Det var nog större här än vad man trodde.

Starkaste minnet

Adnan Dibrani minns tillbaka till dagen då han räddade den lilla pojken. Ett minne har satt sig extra djupt.

– Jag försöker förklara det som när man själv får barn och man väntar på det där första ljudet som bara barn kan göra ifrån sig. När han gjorde det ljudet den dagen, då fick jag en sådan adrenalinkick, för då visste jag att han är vid liv igen och att han andas. Det är det starkaste minnet från själva händelsen.

ANNONS

Tror du att han minns den här händelsen?

– När jag pratade med honom skrattade han och då sa hans föräldrar att de tror att han känner igen min röst. När jag väl fick liv på honom blev det så att jag började prata svenska med honom. För att få honom att koncentrera sig på ljudet och på mig. Det kan vara så att han känner igen den här rösten från då, säger Adnan Dibrani.

Den lilla pojken är i dag ungefär fem månader gammal. Adnan Dibrani beskriver den lilla pojken som en liten kompis han har i Montenegro.

– Man kommer väl få följa den där lille killen i resten av livet.

LÄS MER:Riksdagsledamoten Adnan Dibrani (S) räddade bebis från att drunkna

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS