Även personer med NPF ska kunna utbilda sig till poliser. OBS: Arkivbild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Även personer med NPF ska kunna utbilda sig till poliser. OBS: Arkivbild. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Johan Nilsson/TT

Adhd-spärren för att bli polis slopas

Personer som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) ska inte längre automatiskt utestängas från polisutbildningen. Det rapporterar Polistidningen.

ANNONS

Personer med adhd och andra NPF-diagnoser som söker till polisutbildningen ska inte längre uteslutas från polisutbildningen på grund av sin diagnos, enligt Polistidningen.

Beskedet kommer efter att Diskrimineringsombudsmannen, DO i slutet av juni slog fast att Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket diskriminerar när de inte låter personer med NPF-diagnoser mönstra.

LÄS MER:Därför kan flickor med autism få sämre stöd i skolan än pojkar

LÄS MER:Hemmasittarna blir allt fler - Partille i nytt projekt för att hitta lösningar

DO har också en pågående tillsyn av Polismyndigheten efter en anmälan som handlar just om att sålla bort sökande med NPF-diagnoser.

– DO har slagit fast att Försvarsmakten måste göra en individuell bedömning av de sökande. Och vi anser att även vi måste följa det ställningstagandet, säger Eva Årestad Radner på Polismyndighetens hr-avdelning till Polistidningen.

ANNONS

Reglerna för antagningen ändras från mitten av augusti. Sökande med någon av diagnoserna adhd, add, mbd, damp, Aspergers syndrom, autism eller Tourettes syndrom ska prövas individuellt. Exakt hur det ska gå till är dock oklart, säger Eva Årestad Radner till tidningen.

LÄS MER:Polis anmäler adhd-spärr till DO

LÄS MER:Försvaret berett på kritik för pride-kampanj

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS