Lodjuret är Sveriges enda vilda kattdjur och finns i, i princip, hela landet förutom Öland och Gotland.
Lodjuret är Sveriges enda vilda kattdjur och finns i, i princip, hela landet förutom Öland och Gotland. Bild: Heiko Junge

201 lodjur ska skjutas i Sverige

I år får 201 av Sveriges 1 400 lodjur skjutas, nära dubbelt så många som fälldes förra året. Tusentals jägare har anmält sig till lodjursjakten – över 300 av dem kommer från andra länder.
Samtidigt väcker jakten på det fridlysta djuret kritik.
– Det är ren nöjesjakt, säger Isak Isaksson på Naturskyddsföreningen.

ANNONS
|

Den 1 mars börjar årets licensjakt på lodjur, Sveriges enda vilda kattdjur som också är fridlyst. I år har Sveriges länsstyrelser bestämt att totalt 201 lodjur får skjutas, nästan dubbelt så många jämfört med förra året då man fick fälla 125 lodjur (totalt dödades 110).

Rasmus Boström har jagat lodjur i över 20 år och förbereder sig nu för att jaga i Dalarna. Det går att jaga lodjur genom att locka det med ljud, men Rasmus beskriver sig mer som en hundmänniska. Jägare får använda hundar vid lodjursjakt, men man får inte släppa fler än två hundar efter ett och samma lodjur.

ANNONS

– Det är häftigt på något sätt, att jaga djur som är så otroligt vackra. Men det är ju dubbelt, att man tycker de är vackra samtidigt som man skjuter ihjäl dem. Det är samtidigt en otrolig upplevelse att kunna spåra dem när det är spårsnö, säger Rasmus Boström.

Lodjuren ska besiktigas av länsstyrelsen och skickas sedan till Statens veterinärmedicinska anstalt. Jägaren får behålla skinnet och kan be om att få tillbaka kraniet om de vill.

Naturskyddsföreningen: ”Ren nöjesjakt”

Årets jakt väcker dock kritik från flera håll. Världsnaturfonden skriver att ökningen av den svenska lodjursstammen går långsamt.

"Illegal jakt förekommer fortfarande och är tillsammans med den legala jakten den största dödsorsaken för vuxna lodjur”, skriver organisationen i ett uttalande.

Även Naturskyddsföreningen tycker att det rör sig om en alldeles för hård jakt.

– Vi menar att lodjuren fyller en viktig ekologisk funktion där de håller ned klövviltstammarna som rådjur och hjort, vilket minskar risken för trafikolyckor, säger Isak Isaksson, sakkunnig biolog på Naturskyddsföreningen, och tillägger att föreningen inte motsätter sig jakt på till exempel älg, rådjur och vildsvin där man tar tillvara på köttet.

Isak Isaksson, biolog och sakkunnig biologisk mångfald på Naturskyddsföreningen.
Isak Isaksson, biolog och sakkunnig biologisk mångfald på Naturskyddsföreningen. Bild: Privat

– Men lodjursjakt är ren nöjesjakt, där man tar skinnet som en trofé.

– Man behöver faktiskt inte jaga djur utan jakt ska vara ett hållbart nyttjande av naturen. Det finns ett annat instrument för att reglera lodjuren och det är skyddsjakt.

ANNONS

Över 300 jägare från Danmark och Norge

Alla som vill jaga lodjur i Sverige under licensjakten måste registrera sig i Naturvårdsverket jägarregister. På måndagen hade 9 259 personer anmält sig, varav drygt 100 kommer från Danmark och drygt 200 från Norge. Ytterligare en handfull kommer från Finland, Tyskland, Nederländerna och Österrike.

Jägaren Rasmus Boström är medveten om att det finns stark kritik mot lodjursjakten men pekar på att det även finns fördelar med jakten.

– Jag har all respekt för att man har olika åsikter, men jag har varit med i så många år och när vi såg en superstor lodjursstam här i Dalarna så åt de upp rådjuren och när rådjuren tog slut svalt de ihjäl själva. Det bästa är väl att försöka hålla lodjursstammen på en vettig nivå så den inte äter bort all mat för sig själv.

Åtta lodjur får skjutas i Västra Götaland

Det lägsta antalet lodjur som krävs för att det ska finnas livskraftiga stammar i Sverige är 870 stycken. Enligt Naturvårdsverkets senaste uppskattning finns det ungefär 1 443 lodjur i Sverige.

I Västra Götaland finns det runt 73 lodjur. I år får man skjuta åtta av dem här.

– Vårt mål är inte att man ska skjuta djur till vilket pris som helst utan ur ett förvaltningsperspektiv är det ett bra verktyg att tunna ut djuren för att minska skadestatistiken, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

ANNONS
Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.
Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland. Bild: Privat

När länsstyrelsen ska bestämma hur många lodjur som får skjutas utgår man från hur många lodjur som finns i länet, men även hur många angrepp mot tamdjur som har skett. I Västra Götaland är det vanligare att lodjur attackerar tamdjur än att vargar gör det, men det finns också många fler lodjur än vargar i länet.

2022 skedde 36 lodjursangrepp på tamdjur, främst får.

– Vi har möjlighet till skyddsjakt, ja, men det är ett ganska trubbigt verktyg eftersom man ska skjuta just det djuret och det är inte alltid så enkelt. Den stora omedelbara effekten vi kan se är efter en licensjakt där vi tunnar ut populationen, säger Mia Bisther på länsstyrelsen.

Naturskyddsföreningen anser däremot inte att lodjursangreppen på tamdjur i mellersta och södra Sverige är så många att de berättigar hela licensjakten.

– Det sticker i ögonen att man har en såpass stor jakt på ett fredat djur när skadorna inte är så stora, om man bortser från renskötselområdet, säger Isak Isaksson, som tillägger att alla tamdjursägare får ersättning för skador.

– Man får stöd från myndigheterna för kostnader att köpa in rovdjursavvisande stängsel med eltrådar och det fungerar bra för varg och lodjur. Det är väl den bästa åtgärden och sedan skyddsjakt i undantagsfall.

ANNONS

LÄS MER:Riskfylld vildsvinsjakt mitt i Angereds bostadsområden

LÄS MER:Svensk vargjakt väcker starka åsikter – utomlands

LÄS MER:Fyra rovdjursarter är hotade – ändå sker jakt på samtliga

LÄS MER:Rekordstor varg skjuten i Åre

LÄS MER:Skyddsjakt vid Landvetter – korpar hotar flygsäkerheten

ANNONS