SMHI: Så länge stannar ovädret över Göteborg

Ovädret Hans fortsätter hålla sig kvar över Göteborg och Västsverige. I Göteborgsområdet förväntas det komma 20 millimeter regn under onsdagen. E6:an är fortsatt hårt drabbad, men kunde under onsdagskvällen åtminstone öppna delvis i södergående riktning.
– Vattnet har inte runnit undan ännu, säger Felicia Danielsson på Trafikverket.

ANNONS
|

Översvämningar, fallna träd och stopp i tågtrafiken. Ovädret Hans fortsätter under onsdagen.

Under måndagen och tisdagen föll det sammantaget 50 millimeter regn i området. På onsdagen förväntas det komma ytterligare 20 millimeter regn i Göteborgstrakten.

– Det har kommit mer än normalt för perioden, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

I augusti brukar det i snitt vara en nederbörd på 70 millimeter i Göteborg. Under onsdagen förväntas den regnmängden ha överskridits, bara på tre dygn.

Gula varningar ligger kvar

SMHI har gått ut med gula varningar för regn, vind och höga vattenflöden i Västra Götaland. Regnvarningen ligger kvar fram tills klockan 12 under onsdagen medan varningarna för vind och höga flöden ligger kvar hela dagen.

ANNONS

I Hallands län finns en röd varning för extremt höga vattenflöden i anslutning till vattendrag. Här är risken särskilt stor för översvämningar. Även denna varning ligger fortsatt kvar under hela onsdagen.

– Vi kommer att uppdatera det efter hand. Generellt tar det lite tid för vattendragen att bli av med vattnet, säger Max Schildt.

René Capell, vakthavande hydrolog på SMHI, förklarar att många av översvämningarna i Göteborg och i Västra Götaland kommer att ligga kvar ett tag till.

– Det är inte jättemycket nederbörd, men om det redan är fullt med vatten räcker det att det kommer lite regn, säger René Capell.

Förväntas avta på torsdag

Ovädret har inte rört på sig särskilt mycket det senaste dygnet, enligt Max Schildt. Men under torsdagen förväntas Hans vandra norrut.

– Det är regn fortsatt in under onsdagen, men till torsdagen ser det ut som att det har vandrat vidare från Västra Götaland. Så till torsdagen ser det ut att bli om inte helt uppehåll, så mest uppehåll, och kanske till och med lite sol, säger Max Schildt.

Avstängda vägar i Göteborg

Flera vägar har drabbats av översvämningar i samband med ovädret. Bland annat E6 söder om Göteborg och Söderleden tvingades stängas av helt på de värst drabbade sträckorna. Först på onsdagskvällen kunde E6 öppnas delvis i södergående riktning.

ANNONS

På flera ställen är även tågtrafiken påverkad med flera inställda avgångar i landet på grund av höga vattenflöden. Västtrafik hänvisar till att söka alternativa resor i appen ToGo eller på deras hemsida.

LÄS MER:Ovädret Hans drar in – följ vår liverapportering

LÄS MER:Stora problem i Kållered när vattnet stiger

LÄS MER:Göteborg stad stänger av dricksvattnet från Göta älv

ANNONS