Rekordmånga unga vill lära sig starta företag

20 ungdomar i Partille har i år valt att ägna sommarlovet åt att förverkliga sina affärsidéer med professionell hjälp av Drivhuset i Göteborg. Det är deltagarrekord och idéerna har flödat. ”Några har redan kommit igång och håller på att starta företag” säger Mariah ben Salem Dynehäll, vd för Drivhuset.

ANNONS
|

Nya appar, stödverktyg för konsultföretag, digitala pianolektioner, bakning och utkörning av frukostfrallor till dörren, en rugbytidning, barnkalasfixare och daglig verksamhet för ungdomar i utanförskap är bara några av alla de idéer som 20 Partilleungdomar i sommar ska försöka förädla från idé till färdigt företag.

– Det är fantastiskt, säger Mariah ben Salem Dynehäll och är imponerad av ungdomarnas kreativitet och driv.

Tillsammans med sin kollega Victoria Ahlén ska hon coacha ungdomarna igenom det två månader långa programmet Ung sommarföretagare som riktar sig till unga mellan 15 och 19 år. Projektet stöds av föreningen Företagarna i Partille, SEB och Swedbank.

– Vi behöver mer entreprenörskap överallt i samhället, men det saknas verktyg. Och det här är ett hantverk man måste lära sig, säger Victoria Ahlén.

ANNONS

– Ja, vi står inför många nya utmaningar och på sätt och vis blev covid-19 en öppning. Plötsligt har alla hamnat i kris och måste ställa om och behöver hjälp, säger Mariah ben Salem Dynehäll och spår att nyföretagandet kommer att gå upp rejält framöver.

Fånga upp ungas drivkraft

Hon menar att det är viktigt att fånga upp ungdomarnas drivkraft och personliga resurser tidigt.

– Alla som går det här programmet har inte en färdig idé, men vi undersöker vad de kan och får dem att inse att de kan omsätta sina resurser i en affärsidé och ett riktigt företag.

LÄS MER: Västsvenska företag måste våga satsa mer på innovation

Under onsdagen hade programmet bara varit i gång knappt två veckor, men redan nu skulle ungdomarna göra en presentation på Partille herrgård inför Företagarna, bankerna och representanter för Partille kommun. Var och en hade förberett en så kallad pitch där de presenterade sin affärsidé i ord och bild. Det togs emot entusiastiskt av panelen som kom med många frågor och förslag på vidareutveckling och hjälp:

– Hur ska man beställa ditt bröd? Vilket sortiment ska du ha?

– Har du undersökt om det finns efterfrågan på ditt konsultverktyg?

ANNONS

– Vi har gjort vissa punktinsatser för ungdomar i utanförskap men pratar gärna mer om hur vi kan utveckla samarbetet både mellan kommunen och företag.

– Jag vill redan nu beställa ett barnkalas av er!

Loopmetoden bäddar för framgång

En del är ännu tidigt i processen medan andra hunnit längre. Bröderna Axel och Eric Schönfeld, 17 och 15 år, tillhör den senare gruppen och vill under eget märke producera och sälja den perfekta t-shirten för sommarsäsongen. De har redan kontaktat en tillverkare i Italien för tyget som de har särskilda krav på, designen är klar och nu jobbar de på en hemsida som kanal för försäljningen.

– Vi har fått bra hjälp att undersöka om det finns efterfrågan på vår t-shirt, det som kallas ”looping”, berättar Axel som är väldigt nöjd med programmet så här långt.

Just loopmetoden är Drivhusets egenutvecklade metod. Tanken är att idéerna testas mot de tänkta kunderna och att feedbacken används för att finputsa och justera konceptet på ett tidigt stadium.

Är det många som får igång ett företag efter att ha gått programmet Ung sommarföretagare?

– Absolut, det är alltid några som lyckas, säger Mariah ben Salem Dynehäll.

– Och ibland kommer de tillbaka flera gånger, som en av tjejerna i år. Sist var hennes idé att sälja kanelbullar. I år vill hon starta daglig verksamhet för ungdomar i utanförskap!

ANNONS

LÄS MER: Caspers företag omsatte 200 000 - efter två månader

LÄS MER: Så bra är kommunernas företagsklimat

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

ANNONS