Kungen om skredet: "Tack och lov att ingen omkom"

Kung Carl XVI Gustaf besökte på måndagen skredområdet i Stenungsund tillsammans med infrastrukturministern. Det var dramatiskt, tyckte kungen.
– Tack och lov att ingen omkom, säger han.

ANNONS
|

Kungen står på bron som går över E6, strax söder om skredområdet, och tar en mobilbild.

– Det är ganska dramatiskt när man står mitt på bron, säger han.

Tillsammans med infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) hade han under måndagen rest till Stenungsund för att få en egen bild av vad som hänt.

– Jag råkade vara på västkusten i ett privat annat sammanhang. När något sådant här dramatiskt händer är jag skyldig att ta mig hit och ta reda på vad som hänt och hur folk mår. Många människor drabbades men tack och lov var det inga dödsolyckor, säger kungen.

ANNONS

Kung Carl XVI Gustaf fick information

Sveriges statschef fick bland annat information om hur räddningsinsatsen genomfördes under natten till lördag, och hur arbetet framåt ser ut.

– Att få ihop den grupp som var här ganska snabbt tycker jag är imponerande. Det händer väldigt mycket med det goda samarbetet i Sverige. När det verkligen gäller blir det bra, känner jag, säger kungen och fortsätter:

– Man kan förbereda sig för det otänkbara, men det är otäckt när det händer. Men då kommer samhället och hjälper till och stöttar på ett, vad jag förstår, utmärkt sätt.

Ministern: ”Kunde slutat på helt annat sätt”

Syftet med besöket har varit att visa stöd till kommunen och dem som har arbetat med hanteringen av konsekvenserna av lördagens stora skred vid E6, uppger regeringen.

– Vi känner först och främst med de drabbade. Lyckligtvis drabbades ingen med dödlig utgång. När man ser avbrottet inser man direkt att det kunde slutat på helt annat sätt, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

Norge har meddelat att de är beredda att bistå med hjälp om det finns behov, liksom Västra militärregionen. Samtidigt fortsätter arbetet med de olika utredningarna på plats.

Andreas Carlson (KD) menar att Trafikverket har de medel som behövs för att påbörja arbetet att återuppbygga vägen, så snart utredningarna är klara.

ANNONS

– Det är viktigt att tiden blir så kort som bara möjligt till att trafiken kan börja rulla på E6 igen.

I ett enskilt samtal med GP pekade Andreas Carlson på vad som blir allra viktigast för regeringen framöver.

– Under helgen har jag varit i kontakt med Trafikverket för att säkra att de medel myndigheten förfogar över inom sin kredit är tillräckliga för att kunna påbörja arbetet med att återställa vägbanan. Det är bedömningen att de har, säger ministern.

Kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund, Olof Lundberg (S).
Kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund, Olof Lundberg (S). Bild: Anders Ylander

Här pekar han även på sina återkommande kontakter med kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund, Olof Lundberg (S).

– De kommer jag att fortsätta att ha, säger Andreas Carlson.

Mycket i samhället landar i slutändan i ekonomi. Kommer det här kunna bli en ekonomisk fråga för regeringen?

– Ja, för den del som rör statens vägar är bedömningen att Trafikverket har medel inom ramen för sin kredit. Sedan tror jag att alla förstår att det är förknippat med stora kostnader och också kommer ta en del tid – ganska lång tid – att kunna återställa det här mycket stora skredet.

Vad vill och kan du ställa för krav på återställandet?

– Att det genomförs så fort som det bara är möjligt.

ANNONS

Kommunstyrelsens ordförande: Kan ta längre tid än vad vi tror

För kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg har det varit känslosamma och händelserika dagar sedan skredet natten till lördag.

– Bilderna säger en sak, men verkligheten är värre, menade han i samtal med GP vid platsen under måndagseftermiddagen.

Hur skulle du säga att Stenungsundsborna mår just nu och har påverkats av detta?

– Jag får säga det att jag tycker att Stenungsundsborna har skött sig riktigt bra hittills. Jag tror att de har väldigt stor förståelse för det som har hänt. Sedan varför det har hänt är en helt annan sak.

Vad tänker du om den polisutredning som pågår?

– Jag tycker att det är jättebra att polisen har startat en utredning, för då behöver vi inte hålla på att spekulera om det.

Hur påverkar detta Stenungsund?

– Tittar vi på näringslivet är det de som drabbas hårdast. Sedan har vi kemiindustrin. Där är E6 deras väg att transportera farligt gods. Vissa kemikalier behöver de ha, som de kör via lastbil. Jag vet inte hur länge de klarar sig. Jag tror att de har ett möte där i dag.

Vad kan det betyda?

– Det vågar jag inte säga, men det kan uppstå en brist.

Och då är det svårt att driva verksamheten vidare?

ANNONS

– Viss del av deras verksamhet kan bli svår att bedriva, men den får jag lov att återkomma till.

När det gäller återbyggnad av den rasade vägen misstänker kommunstyrelsens ordförande att det kan dröja ett tag innan SGI släpper in Trafikverket och arbetet kan komma igång.

– Det beror mycket på hur lång tid det tar för marken att torka upp. Det kan ta längre tid än vad vi tror, säger han.

Fotograf Anders Ylander och reporter Mattias Balkander på plats i området.
Fotograf Anders Ylander och reporter Mattias Balkander på plats i området. Bild: Anders Ylander

LÄS MER:Risk för långa restider efter skredet vid E6 i Stenungsund

LÄS MER:Jordskredet på E6 vid Stenungsund – detta har hänt

LÄS MER:Andres stod intill jordskredet i Stenungsund – trodde att ett flygplan nödlandade

LÄS MER:”Ser onekligen ut som att det lagts upp väldigt mycket”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS