Härryda är en av de kommuner där man köper minst antal sexleksaker. Arkivbild.
Härryda är en av de kommuner där man köper minst antal sexleksaker. Arkivbild. Bild: Stefan Berg

Härryda bland de 30 mest pryda orterna

Härryda är en av de kommuner i Sverige där man köper minst antal sexleksaker. Detta enligt försäljningsstatistik från e-handelsföretaget Sinful. Dessutom visar statistiken att åldersgruppen 65 plus köper mer än förr.

ANNONS
|

E-handelsföretaget Sinful som bland annat säljer sexleksaker har sammanställt statistik över sin försäljning för 2021. Årets siffror visar att Härryda hamnar på listan över de 30 kommuner där man köper minst antal sexleksaker – närmare bestämt på plats nummer 22. Allra minst antal leksaker köps det i Salem och Upplands-Bro utanför Stockholm. De orter som å andra sidan toppar listan över var man köper flest sexleksaker är Kiruna och Karlskoga.

Trenden: Sexual wellness

En stor trend man ser i år och som Rune Kjelsmark, presschef på Sinful, tror att man fortsatt kommer se framöver är sexual wellness-produkter.

LÄS MER:Listan: Här bor singlarna i Göteborgsområdet

LÄS MER:Louise och Siri är fortfarande gifta – tio år efter könskorrigeringen

LÄS MER:Ingela Ekholm, 80 år, vill ta bort tabut kring seniorers sexliv

– Man ser det jättemycket bland våra varor, men också i det som våra leverantörer skickar till oss.

ANNONS

Sexual wellness innebär enligt Rune Kjelsmark att det är mer fokus på att ta hand om hela kroppen än att bara få orgasm.

– Man vill ta hand om sig själv och sin kropp och använda produkter av bättre material. Det kan vara att man tar hand om sin hud eller tar ett bubbelbad och tänder ljus, och allt sådant är sexual wellness. Det är så mycket mer än bara en snabb orgasm.

Rune Kjelsmark, presschef på Sinful.
Rune Kjelsmark, presschef på Sinful. Bild: Lasse Hoej Nielsen

Försäljningen till äldre ökar

Statistiken visar också att personer som är 65 år och äldre köper fler sexleksaker än förut. 2021 har försäljningen till den här åldersgruppen ökat med 58 procent jämfört med förra året.

LÄS MER:Sexuella aktiviteten kan leda till livsfara – läkare uppmanar till varsamhet

LÄS MER:Svenska sexapparna vill utmana porren

LÄS MER:Endast en sexpartner räcker inte för mig – hur ska jag göra?

Rune Kjelsmark, presschef på Sinful, tror att det finns många förklaringar till varför äldre har börjat handla mer sexleksaker.

– Det här ser vi inte bara i Sverige, utan i hela Skandinavien. Sexleksaker är mer mainstream än för några år sedan, så jag tror att de äldre har fått upp ögonen för leksaker nu.

Förutom glidmedel är de mest populära produkterna i den äldre åldersgruppen en G-punktvibrator, en penisvibrator och ett fjärrstyrt vibratorägg.

– Vi har sålt mycket glidmedel och det hjälper inte bara äldre, utan också yngre par, men kanske särskilt äldre, säger Rune Kjelsmark och fortsätter:

ANNONS

– Penisvibratorn kan man använda utan erektion. Och en del enkla leksaker som en penisring kan också vara till hjälp om man vill kunna behålla en erektion längre, det kan också vara bra för äldre män.

LÄS MER:Göteborgare onanerar mest i hela Sverige

LÄS MER:Lättade restriktioner ger uppsving för kondomer

LÄS MER:Ny standard ska göra sexleksaker säkrare

Mer om siffrorna

Sinful har sammanställt hur många köp man har gjort från respektive ort i Sverige och sedan tagit fram ett genomsnitt baserat på befolkningsstorleken. Detta har man sedan jämfört med hela riket.

I Härryda var köpetalet 0,29. Detta innebär att man har gjort färre än en tredjedel så många köp per capita som i hela Sverige.

I Kiruna, som är den ort i Sverige där man har köpt mest leksaker är köpetalet 2,55. Med andra ord har man i Kiruna gjort drygt 2,5 gånger så många köp som jämfört med rikssnittet.

Städer med färre än 2000 invånare har inte tagits med i sammanställningen.

Källa: Sinful

GP satsar på Härryda – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Härryda. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Härryda hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS