Att ha sex är också hälsosamt, då det ger ökad blodcirkulation förutom lustkänslor, tillfredsställelse och samhörighet, menar sex- och relationsrådgivare Tone Ahlborg.
Att ha sex är också hälsosamt, då det ger ökad blodcirkulation förutom lustkänslor, tillfredsställelse och samhörighet, menar sex- och relationsrådgivare Tone Ahlborg. Bild: Voy/Mostphotos

Endast en sexpartner räcker inte för mig – hur ska jag göra?

Jag är sugen på sex med andra men vet inte hur jag ska lägga fram det för min partner, skriver ”OJ”, som får svar av sex- och relationsrådgivaren Tone Ahlborg.

ANNONS

Hej Tone!

Jag är sugen på sex med andra men vet inte hur jag ska lägga fram det för min partner. Jag vill verkligen inte att vi gör slut men känner att det inte räcker med en partner för mig. Tänker på detta väldigt mycket. Jag misstänker att min partner kommer tycka att det är en dålig idé, trots att vi älskar varandra, men för mig är det bara sex. Det handlar inte om känslor för någon annan. Jag har inte vågat ta upp det i rädsla för att det ska bli bråk. Vi har det väldigt bra annars. Hur tycker du jag ska göra?

ANNONS

OJ

Hej OJ!

Har du haft väldigt få eller inga andra sexuella erfarenheter innan du träffade din nuvarande partner? Du verkar nyfiken och vill tydligen skaffa dig nya sexuella erfarenheter. Men vad hindrar dig att göra det med din nuvarande partner? Varför räcker det inte med en partner för dig? Är det något speciellt du tror att din partner inte kan ge dig? Har du berättat om dina önskemål i sexuellt avseende?

Ni kan ju utveckla ert sexuella samliv hur mycket som helst genom att pröva er fram, hitta nya erogena zoner hos varandra och pröva olika sätt att ha sex på inklusive smeksex och munsex! Du måste visa och berätta för din partner vad du önskar sexuellt. Det finns ju olika sorters orgasm och om ni bara ger varandra ordentligt med tid till sex, använder er fantasi och kommunicerar tydligt för varandra om vad ni gillar bäst, så lär ni ju känna varandras önskemål och ert sexuella samliv kan utvecklas och bara bli bättre för att sen nå svindlande höjder! Ibland kan sexleksaker komplettera samlivet om båda är överens om användandet av det. Vill du ha sex oftare än din partner kan egensex (onani) vara ett annat komplement.

ANNONS

LÄS MER:Påverkar det sexlivet negativt om jag ser henne föda?

Det är ju vanligt i vår kultur att ha olika sexuella partners, men oftast inte samtidigt.

Hudkontakt ger positiva känslor

Du skriver att det inte handlar om känslor för någon annan. Men problemet är att vid nära hudkontakt och sexuellt umgänge stimuleras produktionen av hormonet oxytocin, som skapar stark samhörighet mellan de som kramas, smeker varandra och har sex. Denna samhörighet innebär en intimitet som oftast ger mycket positiva känslor och dessa kan lätt leda till känslor av kärlek. Detta skulle definitivt inte din nuvarande partner uppskatta förutom att hen helt naturligt skulle kunna känna sig kränkt av att du behöver ytterligare en sexuell partner samtidigt som ni har en pågående intim och sexuell relation. Det är ju vanligt i vår kultur att ha olika sexuella partners, men oftast inte samtidigt. I stället tillämpar de flesta så kallad ”seriell monogami”, vilket innebär en partner i taget.

LÄS MER:Jag misstänker otrohet – vad ska jag göra?

Hälsosamt med sex

Oxytocinet är ett hälsofrämjande hormon som skapar välbehag och som frisätts vid massage och kramar, även när vi kramar våra barn eller husdjur. Det är därför vi mår så bra av att krama varandra, vilket vi kanske har hindrats från under året med pandemin. Det sänker även blodtrycket, är avstressande och smärtlindrande. Oxytocin frisätts också under förlossningen och vid amning, vilket hjälper till att skapa samhörighet med partnern och sen med det nyfödda barnet. Att umgås hud mot hud och kramas mycket med vänner och närstående är alltså väldigt välgörande för de flesta av oss.

ANNONS

Även att ha sex är också hälsosamt, då det ger ökad blodcirkulation förutom lustkänslor, tillfredsställelse och samhörighet. Men jag tror att du och din partner kan stärka och utveckla er egen relation utan att blanda in ytterligare någon i den, särskilt som ni inte verkar vara överens om det. I stället kan er relation komma att präglas av upptäckarglädje, nyfikenhet, samhörighet och riktig kärlek.

Fakta: Tone Ahlborg

grade crossed
Relations- och sexualrådgivare som skrivit boken ”Lust och samliv genom hela livet”. Barnmorska och fil. doktor i folkhälsovetenskap som föreläser om sexologi och som har forskat kring nyblivna föräldrars parrelation. Tidigare lektor vid Göteborgs Universitet.

LÄS MER:Jag har tröttnat på curlandet av min partner – vad ska jag göra?

LÄS MER:Hur ökar jag sexlusten när jag inte har ägglossning?

LÄS MER:Går alla förhållanden igenom kriser?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS