Budgetdramat: Rödgrön budget vinner

En politisk bomb slog ner i slutet av Härrydas budgetdebatt på kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna valde att rösta på den rödgröna budgeten. Därmed faller alliansstyrets budget.
– Det var skoj att de valde det, säger Socialdemokraternas oppositionsråd Patrik Linde.

ANNONS
|

Den rödgröna budgeten har överraskande vunnit i Härryda kommunfullmäktige. Med 29 röster mot 22 har alliansens budget fallit efter att Sverigedemokraterna röstat på budgeten från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Patrik Linde (S), gruppledare och oppositionsråd i Härryda, säger att SD:s stöd var oväntat, men ”skoj”.

– Ja, på sitt sätt. Vi hade inte diskuterat det med SD. Det var mer att de sa att de skulle rösta på den budgetens om de tyckte var bäst. Det var ju skoj att de valde det.

Peter Arvidsson (SD) konstaterar att det var Sverigedemokraterna som fällde avgörandet i budgetomröstningen för Härryda kommuns kommunbudget 2023.

ANNONS

– För att få igenom så mycket sakpolitik som möjligt av det vi har lovat våra väljare.

Anser ni att den rödgröna budgeten är bättre för Härryda än alliansens?

– Jag tänker som så att allting är bättre... Pers gäng har styrt i åtta år. Det har gått får långt med hur de behandlar skattebetalarnas pengar. Det ser vi inte minst på ärendet om sporthallen ikväll, säger Arvidsson och fortsätter:

– Vi förutsätter nu att Per Vorberg följer praxis och lämnar sin stol som kommunstyrelsens ordförande och låter göra om valen till alla presidier.

Till det har Per Vorberg (M) ett tydligt svar:

– Nej.

Inte heller kommer Per Vorberg att avgå under de kommande dagarna, säger han till Härryda-Posten på en direkt fråga.

Imorgon vaknar Härrydas invånare upp med ett blått styre men med en rödgrön budget inom kort.

– En rödgrön-SD-budget, inflikar Per Vorberg.

Väntad utgång enligt Vorberg

Moderata Per Vorberg säger att Sverigedemokraternas agerande var väntat.

– Jag har hela tiden sagt att Sverigedemokraterna inte är ett borgerligt parti utan de tillhör mer den socialdemokratiska sidan, i Härryda kommun bör sägas. Det här var ett scenario vi var beredda på. Det visar vilken sida SD står på, säger Vorberg och lägger till:

ANNONS

– Det är lite lustigt när Sverigedemokraterna säger att de vill prata sakfrågor, men så tar de till den stora, breda sleven och klappar till med en rödgrön budget som har koldioxidbudget och massa annat.

Vorberg menar att budgetbeslutet är ett utslag av det parlamentariska läget i Härryda.

– Så fungerar demokratin. När man styr i minoritet så vinner man inte alltid. Sen ska man vara beredd på att det finns inga som helst marginaler i den rödgröna budgeten. Det kommer behövas göras besparingar på annat.

Patrik Linde (S) efter budgetvinsten: ”Jätteroligt och skönt”

Patrik Linde, vars S-budget kommer att vara vägledande för den kommunala verksamheten under det kommande året, förväntar sig inte heller att Per Vorberg (M) avgår.

– Jag tänker att vi har gjort ett val av KS-ordförande och det klart att jag förväntar mig inte att man avgår bara för att man förlorar budgetomröstningen. Det är inga konstigheter att styra på den budgeten som valdes.

Patrik Linde menar att den rödgröna budgeten är bättre för Härrydas invånare, även om den gick igenom med stöd av Sverigedemokraterna.

– Det känns väl trevligt att vår första gemensamma budget med rödgrön samverkan går igenom. Det är jätteroligt och känns skönt. Det visar att vi har gjort ett bra arbete tillsammans. Och får fram en politik som är bra för Härrydas invånare.

ANNONS

Centern och Miljöpartiet om kvällens budgetchock

Kommunalrådet Maria Kornevik Jakobsson menar att kvällens beslut är närmast unikt.

– För mig är det unikt. Jag har inte varit med om att syra på oppositionens budget. Det har alltid varit majoritetens som gått igenom.

Miljöpartiets gruppledare Marie Strid menar att kvällens stora vinnare är hållbarhetsfrågorna.

– Viktigaste punkten i kväll är att vi flyttar fram positionerna kring hållbarhet. Det är den stora vinsten för medborgarna i Härryda kommun i kväll.

LÄS MER:Kommunstyrelsen röstade för fortsatt valfrihet

LÄS MER:Ny vändning i frågan om ombildningar

LÄS MER:Hård kritik mot särskolan i Göteborg

ANNONS