Älgko med två kalvar vandrade runt i Älvängen

Under måndagsmorgonen möttes boende i Älvängen av en älgko och hennes två kalvar. Trion vandrade lugnt genom bostadsområden i sökandet efter mumsig fallfrukt. Men mogna äpplen kan även ställa till problem.
– Man ska inte dumpa frukten var som helst, det kan bli en trafikfara, säger Åke Nilsson, ordförande i Ale Jaktvårdskrets.

ANNONS
|

Flera boende i Älvängen i Ale kommun blev chockade när de under måndagsmorgonen stötte på en älgko tillsammans med två älgkalvar. Den lilla familjen verkade leta efter fallfrukt i flera olika bostadsområden.

I en Facebookgrupp florerade bilder på trion som rörde sig genom grönområden och villaträdgårdar i flera timmar. En av de som lyckades fånga älgbesöket på bild var Robin Lillfors.

– Jag bor i centrala Älvängen och skulle på morgonen gå och köpa mat till bebisen. Alla tre stod precis utanför dörren och jag bara ”wow”. Jag blev jätterädd, men jag sprang upp och hämtade min systemkamera, berättar han.

ANNONS
Robin Lillfors blev först chockad men sprang efter kameran för att föreviga mötet med älgfamiljen.
Robin Lillfors blev först chockad men sprang efter kameran för att föreviga mötet med älgfamiljen. Bild: Robin Lillfors

En älgko kan väga upp mot 360 kilo och kalvar brukar ha nått omkring 150 kilo i oktober månad. Älgkon i Älvängen höll huvudet kallt och verkade nästintill obrydd av alla nyfikna människor som stannade till.

– De brydde sig ingenting, det var flera som cyklade förbi och sa att de var halvtama, det var läskigt men häftigt. Jag har sett de i Facebookgrupper tidigare, men det var kul att se de på riktigt och jag ville föreviga det, säger Robin Lillfors.

Dumpad frukt kan bli trafikfara

Det är framför allt fallfrukt som får älgar att söka sig in i villaområden under höstmånaderna. För att undvika ofrivilliga möten med de stora djuren kan man rensa upp i sin trädgård och köra bort den från tomten, något som Ale Jaktvårdskrets och Ale kommun försöker upplysa kommuninvånare om.

– Det är bättre att det blir ihopsamlat och fraktas till ett lämpligt ställe, säger Åke Nilsson, ordförande i Ale Jaktvårdskrets.

LÄS MER:Älg tog sig in på sjukhus – fick avlivas

Man ska heller inte dumpa frukten varsomhelst, menar Åke Nilsson.

– Om man dumpar frukten från trädgården intill en väg kan djuren söka sig dit och bli en trafikfara.

Vad ska man tänka på om man stöter på en älg?

– Man bör hålla avstånd till dem så att man inte går för nära, för det är klart om mamma älgko spanat in god mat vill hon gärna kunna smaka på den utan att folk är för närgångna.

ANNONS

Kan ett möte bli farligt?

– Om de inte blir provocerade är de inte farliga på något vis, men det gäller att man inte provocerar eller inkräktar på älgens integritetsområde. Sen kan det vara besvärligt om de är i en villaträdgård, om man ska in eller ut ur sitt hus, det kan vara en prövning. Men tar man det bara lugnt så ska det inte vara någon fara.

Jakttider i Västra Götaland 2021 (älg)

  • Älgskötselområde, 8 oktober 2021 - 31 januari 2022
  • Licensområde, 8 oktober 2021 - 31 januari 2022
  • Oregistrerad mark, 8 oktober 2021 – 12 oktober 2021

Källa: Länsstyrelsen

GP satsar på Ale – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ale. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Ale hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS