Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Selma Lagerlöf spenderade sina somrar i huset i Kungälv – nu säljs villan från 1800-talet

I den gamla sekelskiftesvillan från 1896 bodde Kungälvs doktor Daniel Lagerlöf under många år med sin fru Elin. Hans berömda syster Selma Lagerlöf, författare och Nobelpristagare, var en ofta sedd gäst på somrarna. Bland annat hölls det bröllop i huset – som nu är till salu.

I Kungälv ligger ett gammalt hus som byggdes år 1896 och där bodde lasarettsläkare Daniel Lagerlöf. Han var läkare i Kungälv med omnejd och hade sin mottagning i huset. Daniel var inte bara läkare, utan även bror till den välkända författaren och Nobelpristagaren Selma Lagerlöf, som skrev böcker som ”Gösta Berlings saga”, ”Kejsarn av Portugallien”, ”Herr Arnes penningar” och ”Drottningar i Kungahälla”.

De två sistnämnda hämtade hon inspiration till från trakten när hon besökte sin bror i hans hus i Kungälv i slutet av 1890-talet och början av 1900-talet.

– De sågs på somrarna när hon besökte sin bror och sin svägerska, och ibland var syster Gerda med, berättar Elisabeth Lagerlöf, som är barnbarn till Daniel Lagerlöf.

Hon berättar att boken ”Herr Arnes penningar” är inspirerad från en verklig händelse som Selma hade hört om när hon var i Kungälvstrakten och som hon sedan spann vidare på. Det blev Selmas enda deckare.

Hur var Selma Lagerlöf som person?

– Pappa har beskrivit henne som en faster som inte hade tid att leka med sina syskonbarn, men som man fick annorlunda böcker av vid jul. Pappa fick en bok om irländska folksagor som han tyckte mycket om. Och hon brydde sig mycket om de anställda på Mårbacka och såg till att de fick sjukförsäkringar, berättar Elisabeth Lagerlöf.

LÄS MER: Dolph Lundgren säljer sitt lyxhus i Los Angeles

Stjärnan i familjen

Enligt Anna Nordlund, docent i litteraturvetenskap och författare till biografin ”Selma Lagerlöf Sveriges modernaste kvinna” stod Selma inte sin bror Daniel så himla nära, och under uppväxten tyckte hon att han ibland var en översittare. Vilket man kan läsa mellan raderna i romanen ”Dagbok för Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf” som är en fiktiv dagbok, men som bygger på verkliga händelser. Daniel fick ta studentexamen och studera i Uppsala. Det var otänkbart för systrarna.

– Till slut blev det ändå hon som blev stjärnan i familjen och det framhålls ju ganska fint som en liten knäpp på näsan i romanen ”Dagbok” som skildrar deras relation i tonåren, menar Anna Nordlund.

Om hon skrev delar av sina böcker i huset är högst oklart, men det är inte omöjligt att hon skissade på dem där, det tror både Anna Nordlund och Elisabeth Lagerlöf.

Daniel Lagerlöf gick bort 1927 och strax efteråt sålde hans familj huset och flyttade.

LÄS MER: Så såg det ut i gamla Majorna, Masthugget och Linné

LÄS MER: Lerumsvilla till salu för hemligt pris – gick för 23,5 miljoner

Lagerlöfska huset är till salu

Och det är just det Lagerlöfska huset som nu till salu, vilket är den tredje gången sedan det byggdes 1896 – vilket Kungälvsposten var först att berätta.

Huset är en hyresfastighet och innehåller tre lägenheter med en bostadsyta på cirka 300 kvadratmeter. På entréplan ligger en lägenhet med sex rum och kök och på övervåningen ligger de andra två. En har två rum och kök och den andra tre rum och kök.

Mycket detaljer från förr är bevarade i huset, som flera kakelugnar och i en lägenhet finns en gammal vedspis som fortfarande fungerar. På entréplan finns ett gjutjärnselement med värmeskåp kvar, där doktor Lagerlöf varmhöll sin mat under sina patientbesök.

Från den stora lägenheten kan man ta trappan ner till undervåningen där ett till allrum finns, men också en matkällare/vinkällare och ett badrum.

I källaren finns det en tvättstuga, flera förråd och en verkstad.

På utsidan finns flera uteplatser, en trädgård med fruktträd som äpplen, plommon och päron och ett fristående dubbelgarage med loft med utedass och en förrådsdel.

Utropspriset för hela huset är på cirka 12 miljoner kronor, men finns några saker som är bra att veta innan köp. Mäklaren Joakim Tevell förklarar så här i ett mejl:

– Det är ingen traditionell privatbostad i och med att det finns tre lägenheter i bostaden. Då blir det per automatik en hyresfastighet, det vill säga att man kommer köpa en hyresfastighet och inte en privatbostad. Det blir en näringsverksamhet man köper och därför gäller inte traditionella bolån. I dag finns fastigheten i ett bolag vilket gör det smidigare att köpa fastigheten via befintligt bolag. Möjligheten finns också att köpa fastigheten som privatperson, men viktigt är att stämma av med sin bankkontakt hur finansieringen ska läggas upp.

LÄS MER: "Prepp-Olles” hus i Örgryte till salu för 22 miljoner kronor

LÄS MER: Paradvåning i huset från ”Vår tid är nu” till salu

LÄS MER: Tösse gamla kyrka från 1200-talet är till salu

LÄS MER: Atombombsäker bunker säljs i Alingsås

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.