En präst inom Svenska kyrkan i Göteborgsområdet har stängts av med omedelbar verkan. Domkapitlet gör nu en befogenhetsprövning innan pastoratet kan gå vidare. (Arkivbild)
En präst inom Svenska kyrkan i Göteborgsområdet har stängts av med omedelbar verkan. Domkapitlet gör nu en befogenhetsprövning innan pastoratet kan gå vidare. (Arkivbild) Bild: Johan Nilsson / TT

Präst avstängd från sin tjänst – domkapitlet har inlett utredning

En präst i en församling i Göteborgsområdet har stängts av från sin tjänst efter vad som uppges vara fleråriga arbetsmiljöproblem. Efter anmälan från arbetsgivaren och kyrkorådet har domkapitlet inlett en utredning.
– Jag vet faktiskt inte varför jag stängts av, säger prästen.

ANNONS

För drygt en vecka sedan stängdes prästen, som verkar i en församling i Göteborgsområdet, av med omedelbar verkan. Förutom rollen som andlig ledare i församlingen sitter prästen med i det aktuella pastoratets ledning.

Beslutet togs av arbetsgivaren och enligt vad GP erfar är grunden ett flerårigt arbetsmiljöproblem som kulminerat under senare tid.

I samband med avstängningen har pastoratets kyrkoherde och kyrkorådets ordförande lämnat in en skriftlig begäran om befogenhetsprövning till domkapitlet i Göteborg gällande den aktuella prästen.

LÄS MER:Präst avstängd – kom berusad till begravning

”Kan inte kommentera”

Kyrkoherden bekräftar att en begäran lämnats in men går inte inte in på bakgrund eller orsaker. I ett mejl till GP skriver kyrkoherden:

ANNONS

”Jag kan inte kommentera i övrigt av hänsyn till dom berörda.”

Enligt vad GP erfar handlar tvisten om ett flerårigt arbetsmiljöproblem där prästen på olika sätt uppges ha brustit som arbetsledare med följd att personalen känt rädsla och obehag och inte vågat gå vidare eftersom de befarat konsekvenser. Till slut höll det inte längre utan pastoratet valde att stänga av prästen, bland annat efter att dokumentation ska ha gjorts.

Prästen: ”Jag vet inte varför”

Den aktuella prästen bekräftar avstängningen men säger sig inte ha delgivits någon begäran.

– Jag vet faktiskt inte inte varför jag stängts av, jag inte fått någon riktig förklaring, säger prästen till GP.

Har du några teorier?

– Egentligen inte. Jag ska ha samtal med domkapitlet så i dagsläget kan jag inte göra ytterligare kommentarer.

LÄS MER:Präst tros ha förskingrat en kvarts miljon

Innan det aktuella pastoratet tillåts gå vidare med eventuella beslut om uppsägning, avskedande, omplacering eller disciplinär åtgärd måste domkapitlet säga sitt genom att göra en så kallad behörighetsprövning.

Handläggning pågår

– Domkapitlet måste ha prövat att ett sådant beslut inte strider mot kyrkoordningens regler om tillsyn från biskop och domkapitel vad gäller lära, utövande av vigningstjänsten och efterlevnad av vigningslöften, säger Marie Nordqvist, jurist vid Svenska kyrkan i Göteborgs stift.

Handläggningen gällande befogenhetsprövning mot den avstängda prästen pågår och enligt Marie Nordqvist fattas beslut på domkapitlets sammanträde längre fram i november.

ANNONS

LÄS MER:Präst miste kragen efter sex med tonåring

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS