Droganvändningen minskar bland högstadieelever i Ale kommun, men ökar drastiskt bland vuxna.
Droganvändningen minskar bland högstadieelever i Ale kommun, men ökar drastiskt bland vuxna. Bild: Robin Haldert / TT

Här minskar drogerna bland unga – men ökar bland vuxna

Sedan 2019 har drogerfarenhet bland Ales högstadieelever sjunkit från 9 procent till 2,3 procent, vilket är flera steg i rätt riktning och ett intyg på att senaste årens insatser har gett resultat.
– När det gäller just narkotikabrott har vi såklart en nollvision, säger Dzemal Sabovic, trygghets- och missbrukssamordnare.

ANNONS
|

I flera år har inflyttningskommunen Ale dragits med en stigande brottsstatistik. För ett och ett halvt år sedan påbörjade trygghets- och missbrukssamordnaren Dzemal Sabovic och kommunpolis Jessica Ask en satsning för ökad trygghet inom kommunen.

Inom arbetet ingår att förebygga och bekämpa brott, med ett stort fokus på narkotika- och trafikbrott. Tillsammans med det lokala brottsförebyggande rådet har det gjorts stora insatser för att förebygga brott. Några av de aktörer som är inblandade är fastighetsbolaget Rikshem, kommunens gata/parkenhet, räddningstjänsten och fältenheten.

LÄS MER:Polisens fynd: Flera kilo narkotika i Nödinge

Och arbetet har gett resultat.

2019 hade Ale kommun näst högst drogerfarenhet med 9 procent bland högstadielever i regionen, före låg bara området Majorna-Linné i Göteborg, enligt en rapport av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

ANNONS

– Vi hade en gravt svår problembild och då påbörjade vi översynen och la grunden till ett systematiskt arbete, efter de högst oroväckande siffrorna, säger Dzemal Sabovic.

Årets drogvaneundersökning inkluderar 70 procent av alla högstadieelever i kommunen och har visat en positiv nedgång. Den totala drogerfarenheten bland eleverna är nere på 2,3 procent. I enkäten efterfrågas elevernas vanor för alkohol, tobak och narkotika.

– Vi tolkar det här som ett tecken på att våra gemensamma ansträngningar bär oss framåt och åt rätt håll, med bakgrund mot den problembild vi hade 2019. Här tänker jag inte minst på föräldrarnas goda arbete med sina barn. För föräldrarna är de bästa brotts- och drogförebyggarna.

Efter att ha analyserat enkäten menar Dzemal Sabovic att det går att se ett samband där elever som någon gång använt narkotika även brukar alkohol och tobak.

Drastisk ökning bland vuxna

Men samtidigt har mängden narkotika i omlopp ökat drastiskt bland unga vuxna och vuxna i kommunen under pandemin. Enligt Dzemal Sabovic krävs det fler brottsbekämpande insatser för att nå den äldre målgruppen. Bland annat pågår insatser mot ungdomar i riskgrupp.

LÄS MER:Ge unga hjälp – inte drogtester i skolan

– Vi kommer att slå ihop DVU-rapporten med vår lokala lägesbild, och de nationella förändringarna och lokalt, där vi ser att tillgängligheten av narkotika för unga vuxna och vuxna verkar ha ökat drastiskt. Vi behöver slå ihop bilderna; i den här målgruppen har vi en helt annan problembild, säger Dzemal Sabovic och fortsätter:

ANNONS

– Vi ser det i brottsstatistiken, vi ser det i polisens tillslag och vi ser att det är många vuxna och unga vuxna som hanterar narkotika.

Ökningen av antalet anmälda brott beror även på att kommunpoliser arbetar mer fokuserat med narkotikaproblematiken i kommunen och har gjort flera större tillslag senaste månaderna.

Arbetet med droganvändningen bland högstadieelever kommer nu att fortsätta och Dzemal Sabovic jobbar mot en nollvision.

– Det är så klart att 2,3 procent är 2,3 för mycket, säger Dzemal Sabovic.

GP satsar på Ale – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ale. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Ale hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS