Även fast de föreslagna drogtesterna  är frivilliga så vet både vi och ni hur det ser ut ifall man skulle säga nej, skriver debattörerna.
Även fast de föreslagna drogtesterna är frivilliga så vet både vi och ni hur det ser ut ifall man skulle säga nej, skriver debattörerna.

Ge unga hjälp – inte drogtester i skolan

Elever ska känna sig trygga när de går till och är i skolan, att det är och ska förbli en plats för lärande. Att ha poliser på skolan med narkotikahundar som frågar elever ifall de vill ta ett “frivilligt” drogtest kommer inte hjälpa oss att uppnå detta, skriver Alec Sintorn och Julia Crona, Luf.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I måndags meddelade Moderaternas kommunalråd, Axel Josefson och Nina Miskovsky, att Alliansen vill införa frivilliga drogtester på grund- och gymnasieskolor. Alliansen i Göteborg har gjort det tydligt att det är viktigare för dem att ta fast unga som brukar i stället för gängen som säljer drogerna. Vi menar att de borde lägga resurserna på att motverka gängkriminalitet och hjälpa missbrukare, inte göra skolan till otrygg plats för elever.

Narkotikahundar i skolmiljön

På fredag lägger Allianspartierna fram sin budget där Moderaternas förslag om frivilliga slumpvisa drogtester finns med. Förslaget innebär att det offentliga kommer kunna utföra frivilliga tester på grund- och gymnasieskolor helt utan misstanke för drogbruk. Tanken är även att man ska ta hjälp av polisen och använda narkotikahundar i skolmiljön. De motiverar detta förslag genom att hänvisa till drogvaneundersökningen från 2019 som visar att 34 procent av deltagande i årskurs två i gymnasiet i Majorna-Linné har brukat narkotika. Det här är självklart ett problem men vi löser inte det genom att ta fast elever med drogtester utan fokus måste ligga på att ge unga den hjälp de behöver för att ta sig ur sitt droganvändande.

ANNONS

Det största problemet med Alliansens förslag är att detta kommer påverka skolmiljön på ett negativt sätt. Elever ska känna sig trygga när de går till och är i skolan, att det är och ska förbli en plats för lärande. Att ha poliser på skolan med narkotikahundar som frågar elever ifall de vill ta ett “frivilligt” drogtest kommer inte hjälpa oss att uppnå detta. För även fast man säger att dessa drogtester är frivilliga så vet både vi och ni hur det ser ut ifall man skulle säga nej.

Utbilda ungdomar

Ett ytterligare problem är att det offentliga borde lägga pengar på att utbilda ungdomar mer när det kommer till drogproblem. Bjud in föreläsare till skolorna i stället för att ta dit knarkhundar som bara kommer avskräcka skolungdomarna från att söka den hjälp de behöver. Staden borde satsa på att skapa en skolmiljö där elever känner sig trygga nog att söka hjälp för sina problem snarare än att man skrämmer folk till att ta pisseprov.

Liberala ungdomsförbundet Väst föreslår att Alliansen i Göteborg satsar på ungas psykiska hälsa för att förebygga drogmissbruk. Detta genom att lägga fokus på att förebygga drogproblemet bland unga med riktade insatser i utbildning i stället för att ta dem på bar gärning med narkotika i kroppen. Om Alliansen verkligen bryr sig om det ökande droganvändandet bland unga borde fokuset ligga vid att mitigera anledningarna till användandet.

ANNONS

Alliansens fokus ska ligga på att ge hjälp till sina unga medborgare inte skrämma dem från den.

Att unga människor i större utsträckning än innan söker sig till narkotika är ett problem men lösningen är inte att skuldbelägga eller skrämma utan att skapa möjligheter för de som hamnat snett att ta sig ur den destruktiva bana de hamnat på. Alliansens fokus ska ligga på att ge hjälp till sina unga medborgare inte skrämma dem från den.

Alec Sintorn, distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst

Julia Crona, klubbordförande Liberala ungdomsförbundet Storgöteborg

LÄS MER:Alliansstyret vill införa slumpmässiga drogtester

LÄS MER:Drogtester i skolan skjuter bredvid mål

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS