En fästing som bitit  sig fast på ett huden i ett öra.
En fästing som bitit sig fast på ett huden i ett öra. Bild: JOHAN NILSSON / TT

Fästingarna har vaknat – här kan du vaccinera dig mot TBE

Våren är här och fästingarna har vaknat till liv. Därför turnerar nu Fästingbussen i Storgöteborg där vuxna och barn kan vaccinera sig mot TBE.
– För ett basskydd krävs tre doser, säger Charlotta Zacharias, en av bussens läkare.

ANNONS
|

Nu drar vaccinationerna mot sjukdomen i gång för säsongen och då bör det gå en vecka mellan det att du har tagit en vaccinationsdos mot covid-19 och spruta mot TBE, enligt Folkhälsomyndigheten.

Mellan 200 och 400 fall av TBE i rapporteras varje år i Sverige och förra året smittades 53 personer i Västra Götaland av TBE. Motsvarande siffra 2016 var 25 personer och ibland kan det dröja upp till en månad innan symtomen visar sig.

LÄS MER:De höga temperaturerna lockar fram fästingar och mördarsniglar

Inget botemedel mot TBE

Den mobila vaccinationsmottagningen Fästingbussen har rullat på vägarna i Sverige sedan 2004 i utsatta riskområden för att erbjuda vaccin mot TBE, som är en virussjukdom som smittar via fästingar. Till skillnad från Borelia, som också sprids via fästingbett, finns inget botemedel mot TBE.

ANNONS

Bussen väntas turnera runt i Storgöteborg och Västsverige fram till den 31 oktober i år.

– Det allra viktigaste för oss är att erbjuda smittskyddssäkra vaccinationer och vi kommer inte att tillåta mer än 50 personer i kö utanför bussen med 1,5 meters mellanrum. Vi vill helst att alla som kommer bär munskydd, säger Charlotta Zacharias vid vaccinationsföretaget.

Många som smittas av TBE får lindriga besvär med feber och huvudvärk under några dagar. Men ungefär var tredje drabbad får långvariga eller bestående besvär i form av trötthet och minnes- och koncentrationssvårigheter.

Tre doser för skydd

LÄS MER:Smittskyddsläkare uppmanar till vaccinering mot TBE i regionen

För att få ett grundskydd mot sjukdomen krävs tre doser och priset ligger på 390 kronor per dos för vuxna och 350 kronor för barn. Skyddet varar i tre år.

Under pandemin förra sommaren minskade vaccinationerna av TBE.

– Ja, det gick ner något men vi förstår inte riktig varför med tanke på hur många som semestrade hemma och vistades i naturen, säger Charlotta Zacharias.

Säsongen för fästingar pågår vanligtvis mellan mars och november.

Många som blir smittade av TBE i Göteborg får ett bett av en fästing som bär på sjukdomen i ett riskområde, som Slottsskogen, Änggårdsbergen eller Sisjön. Förra året rapporterades Lilleby och Björlanda i Torslanda som nya områden.

ANNONS

Närmast kommer bussen till Bäckebol, Eriksberg, Kallebäck och på Marstrand.

LÄS MER:Full ruljangs för fästingbussen

LÄS MER:Regionen varnar för nya TBE-områden i Göteborg

Fakta: TBE

  • TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka en inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation.
  • Det finns vaccin mot TBE. Du bör vaccinera dig om du bor eller vistas mycket i ett riskområde.
  • Vaccinet skyddar mot TBE och inte mot andra sjukdomar från fästingar, som till exempel Borrelia. Till skillnad från TBE orsakas Borrelia av en bakterie och kan behandlas med antibiotika. Det finns inte heller något vaccin mot borrelia.
ANNONS