Blir inte förvånad om du hittar fästingar och mördarsniglar redan. Mördarsniglar tror det är vår och har redan siktats.
Blir inte förvånad om du hittar fästingar och mördarsniglar redan. Mördarsniglar tror det är vår och har redan siktats. Bild: Bilder: TT

De höga temperaturerna lockar fram fästingar och mördarsniglar

Hittills har vintern varit allt annat än kall i Göteborg och det uppskattas av flera – inte minst av några av de minst uppskattade djuren. Det är högst troligt att fästingarna redan är aktiva i skogen och mördarsniglar har redan siktats. Dessutom är en ny snigel är på väg till Västkusten, berättar Ted von Proschwitz, biolog vid naturhistoriska museet i Göteborg.

ANNONS
|

Ingen snö och knappt några minusgrader alls, så har de senaste månaderna sett kring Göteborg. Och med temperaturer som gott och väl ligger på plussidan trivs skadedjuren.

Det varma vädret är gynnsamt för sommarens mest hatade kryp – fästingarna. De brukar bli aktiva när det är över fem grader ute, vilket det redan nu varit en längre tid.

– Det vädret de inte gillar är när det pendlar mellan frost och tö, säger Lars Lundqvist, docent vid Lunds universitet och expert på fästingar.

Han menar att kommer ingen kylperiod kommer fästingarna bli aktiva tidigt. Just nu ligger de flesta under jord och tar det lugnt – men sannolikt inte alla.

ANNONS

– Jag har inte fått några rapporter om att de finns ute än, men jag utesluter inte att de redan är aktiva på grund av värmen.

Den varma vintern lär dock inte påverka mängden fästingar i sommar. Det som påverkar dem är riktig kyla.

LÄS MER:Så skyddar du dig från sommarens skadedjur

Mördarsniglar

Ett annat djur som är hatad av trädgårdsägare är mördarsniglarna, men man ska inte bli förvånad om någon redan glider runt i trädgården redan.

– Det har kommit rapporter om att de redan kommit upp, vilket inte är bra för dem. De tror det är vår, men när det blir kallt kommer de att stryka med, säger Ted von Proschwitz, biolog vid naturhistoriska museet i Göteborg.

Det varma vädret påverkar inte vilken mängd mördarsniglar det blir i sommar dock, utan det är hur mycket regn det kommer i maj som gör det.

Svarthuvad snigel är en ny sort

Ted von Proschwitz vill också höja ett varningens finger för en ny sorts snigel som dök upp i höstas: svarthuvad snigel. Den påminner om mördarsnigeln, men har ett kolsvart huvud, som namnet antyder, och kommer ursprungligen från Kaukasus.

Den dök upp i stora mängder runt Mälardalen i fjol, och den kommer snart dyka upp även i väst berättar han. Den är inte riktigt lika aggressiv i sin förökning och i sitt ätande, än.

ANNONS
Den svarthuvade snigel har nyligen dykt upp, och lär komma till västkusten inom kort. Den bör vi hålla ögonen på, enligt Ted von Proschwitz.
Den svarthuvade snigel har nyligen dykt upp, och lär komma till västkusten inom kort. Den bör vi hålla ögonen på, enligt Ted von Proschwitz. Bild: E. Andreasson/Göteborgs Naturhistoriska Museum.

– Man kan inte utesluta att den kommer också bli ett problem. Så den ska vi hålla ögonen på.

Den sprids som vår mördarsnigel, genom jord och växter som flyttas runt.

LÄS MER:Tusentals moderna fällor ska få bukt med råttorna

ANNONS