Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu kan Hans Forsberg kvittera ut 58 000 kronor i månaden i pension. Bild: Fredric Askerup
Nu kan Hans Forsberg kvittera ut 58 000 kronor i månaden i pension. Bild: Fredric Askerup

Efter sexköpet – så hög blir Hans Forsbergs fallskärm

Nu är det klart. Kungsbacka kommun börjar att betala ut Hans Forsbergs pension från mitten av maj. Det före detta kommunalrådet får 58 000 kronor i månaden.

I maj förra året ertappades kommunstyrelsens dåvarande ordförande, Hans Forsberg (M), med att ha köpt sex av en prostituerad i centrala Göteborg. När det blev känt valde han att avgå.

I juni begärde Hans Forsberg ut sin visstidspension från Kungsbacka kommun. Efter en utredning som kommunen beställde kom man fram till att toppolitikern hade rätt till så kallad visstidspension. Forsberg får 58 000 kronor i månaden fram till dess att han går i pension, om nio år.

Rätten: inte jäv

Beslutet överklagades av en invånare, som ansåg att det var jäv när Hans Forsbergs före detta politikerkollegor fattade beslutet.

Förvaltningsrätten kom nyligen med beskedet att det inte är att betrakta som jäv.

Kungsbacka kommun börjar därför att betala ut pensionen från och med mitten av maj. Utbetalningen sker retroaktivt. Från 1 juli 2020 får Forsberg en engångssumma. Om förvaltningsrättens dom skulle överklagas och kammarrätten upphäver beslutet, så kommer Kungsbacka kommun att kräva pengarna tillbaka.

Bidrag från myndighet

– Det betyder att vi betalar ut i väntan på att domen får laga kraft. Skulle det inte ske utan beslutet slutligt kommer att upphävas så kommer vi kräva återbetalning av de utbetalade pengarna, säger kommunjurist Anna Rehnberg.

Sedan sker utbetalningarna månad för månad.

Moderatpolitikern får dessutom årligen omkring 400 000 kronor i bidrag från Jordbruksverket för sitt jordbruk.

Hans Forsberg har sökts för en kommentar.

LÄS MER: Nej, det är inte Hans Forsberg det är mest synd om

LÄS MER: Hans Forsberg (M) får böta 41 000 kronor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.