Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det går drygt 300 elever på Furuhällsskolan som är en F-5-skola i Mölnlycke.  Bild: JESSICA GOW / TT
Det går drygt 300 elever på Furuhällsskolan som är en F-5-skola i Mölnlycke. Bild: JESSICA GOW / TT

50-tal elever covidsmittade på Furuhällsskolan i Mölnlycke

Det är hög smittspridning av covid-19 bland elever och personal på Furuhällsskolan i Mölnlycke. Under torsdagen hade ett 50-tal elever bekräftats smittade. Nu ställer skolan om till distansundervisning, men fritids måste hålla öppet.

Under onsdagen rapporterade Göteborgs-Posten om att Brännö skola håller stängt efter flera fall av covid-19 bland både personal och elever.

Nu går Furuhällsskolan i Mölnlycke samma väg till mötes. Sedan en vecka tillbaka har allt fler elever och personal bekräftats smittade. Under torsdagsmorgonen rörde det sig om ett 50-tal elever och ett okänt antal ur personalen.

LÄS MER: Brännö skola skickade hem elever efter covidutbrott

– Det är ett fåtal bekräftade fall bland personalen, men flera är hemma och sjuka där vi inte vet vad provsvaren visar, säger Paula Palmdahl, grundskolechef i Härryda kommun.

Kan bli aktuellt med distansundervisning för alla

Furuhällsskolan är en F-5-skola med drygt 300 elever. Under veckan har både elever och personal gurgeltestat sig kontinuerligt. Rektorn har informerat vårdnadshavare om situationen och flera klasser där smittspridningen varit stor har skickats hem.

– Vi har ständig dialog med smittskydd där vi följer deras råd. Det kan bli så att vi får stänga hela skolan, men det beror på hur det utvecklar sig, säger Maria Kornevik Jakobsson (C), ordförande i välfärdsnämnden i Härryda kommun.

Några timmar efter att GP pratat med Maria Kornevik Jakobsson tog beslut om att alla elever ska övergå till distansundervisning från och med den 26 november till och med 1 december.

Maria Kornevik Jakobsson (C), ordförande i välfärdsnämnden Härryda kommun. Bild: Ronny B Nilsson
Maria Kornevik Jakobsson (C), ordförande i välfärdsnämnden Härryda kommun. Bild: Ronny B Nilsson

– Det finns lärare som inte har haft några symtom men som ändå varit smittbärare. Det är en klurig sjukdom det här, säger Maria Kornevik Jakobsson.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, har tidigare berättat för GP att man framför allt ser en smittökning i de yngre åldersgrupperna, på låg- och mellanstadiet. I regionen ser man också särskilt många nya bekräftade fall i Göteborgs- och Sjuhäradsområdet.

LÄS MER: Coronafallen ökar dramatiskt i Västra Götaland

Fritids måste hålla öppet

Även om Furuhällsskolan nu ställer om till distansundervisning måste skolan fortsatt erbjuda fritidsverksamhet för de som är friska.

– Då får man rigga det på något säkert sätt, utomhus eller på något annat sätt, säger Paula Palmdahl.

Där personalen bär skyddsutrustning?

– Ja, visir och munskydd i så fall.

Hur har personalen reagerat på situationen?

– Det är klart att det finns en oro bland personalen när man ser att klass efter klass blir sjuka. Vi har möten med facken och skyddsombud och försöker tänka klokt och hålla alla informerade, säger Paula Palmdahl.

Hon berättar att det även finns spridda fall på andra skolor i kommunen, men att det framför allt är Furuhällsskolan som är värst drabbad just nu.

LÄS MER: Coronafallen ökar med 63 procent i Västra Götaland

LÄS MER: Ökning av smittade i Sverige

GP satsar på Härryda – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Härryda. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Härryda hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.