Stefan Livh har varit på P4 Göteborg i åratal, men när ChatGPT skulle beskriva honom fick han veta att han jobbat på Mix Megapol – och var död. ”Bland det roligaste jag varit med om.”
Stefan Livh har varit på P4 Göteborg i åratal, men när ChatGPT skulle beskriva honom fick han veta att han jobbat på Mix Megapol – och var död. ”Bland det roligaste jag varit med om.” Bild: Adam Ihse/TT

Radioprofilen dödförklarades av AI när han frågade om sig själv

När radioprofilen Stefan Livh frågade ChatGPT om sig själv fick han veta att han jobbade med kommersiell radio och tyvärr var avliden.
– Jag har varit trogen Sveriges radio hela mitt liv. Och jag lever fortfarande.

ANNONS
|

När chattroboten ChatGPT introducerades av företaget OpenAI tog den snabbt världen med storm. Den kan svara på all världens frågor, författa helt okej artiklar och skriva skoluppsatser.

Men ganska ofta har den fel, vilket den göteborgska radioprofilen Stefan Livh blev varse när han ställde frågan ”Vem är Stefan Livh?” till chattprogrammet. Då fick han veta att Stefan Livh ”var en svensk radioprofil som tyvärr dog 2018”.

– Det kändes naturligtvis jättemärkligt att bli dödförklarad. Jag är ganska intresserad av det här med AI och ville se vad den skulle koka ihop. Det var det roligaste jag läst, det var ju inte en rad som stämde, säger Stefan Livh.

ANNONS

Förutom att han skulle vara avliden kunde ChatGPT också berätta att Stefan Livh var en radioprofil som arbetat på radiostationerna Rix FM och Mix Megapol. Vidare hävdades det att han skulle ha varit med och startat stationen Vinyl FM.

– Det var det mest kränkande jag hört! Jag är ju en sån public service – människa rätt igenom, jag har varit trogen Sveriges radio hela mitt liv

Stefan Livh la ut konversationen på Facebook.
Stefan Livh la ut konversationen på Facebook. Bild: Skärmavbild

Möjligen kan chatten ha blandat ihop Stefan Livh med hockeymålvakten Stefan Liv, som gick bort i en uppmärksammad flygplanskrasch år 2011.

– Men det stämmer ju inte heller för årtalet är fel. Det var ju inget som var rätt, det där programmet ville bara ha död på mig helt enkelt, säger Stefan Livh och skrattar.

Även om han ser humorn i det hela, och delade med sig av skärmdumparna i ett Facebookinlägg, så tycker han att svaret han fick också borde mana till eftertanke. I sitt program på P4 diskuterar han ofta AI och har en återkommande gäst i professor Olle Häggström på Chalmers.

– Han är en av Sveriges ledande forskare inom det här och vi har diskuterat mycket vad AI innebär, och vad det kommer att innebära på sikt. Kan man dra ur sladden när man märker att AI tycker att Ryssland ska skicka robotar mot Västsverige? Eller när den skenar iväg och blir intelligentare än vad vi är? Det finns tusen frågor som väcks av den här tekniken, säger Stefan Livh.

ANNONS

Efter den felaktiga beskrivningen fortsatte han sin konversation med ChatGPT och insisterade på att han var vid liv.

– Då bad chatten om ursäkt! Det var ju bra i och för sig, men jag tycker den här konversationen blev en viktig påminnelse om att man inte ska tro på vad en liten bot hittar på.

AI

Står för artificiell intelligens och beskriver hur datorprogram kan tränas i att efterlikna människans intelligens.

AI ges bland annat förmågor som att lära sig saker av tidigare erfarenheter, förstå naturligt språk, lösa problem, planera en sekvens av handlingar och att generalisera.

ChatGPT är ett chattprogram byggt på AI.

LÄS MER:Nya textroboten Chat GPT är här – ska GP:s reporter få sparken?

LÄS MER:Musks mystiska AI-projekt: "Det är på riktigt"

ANNONS