Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen utreder terrormotiv tillsammans med Säpo

Sju personer har skadats efter att en gärningsman attackerade dem på fem olika platser i Vetlanda under onsdagseftermiddagen. Tre av dem vårdas nu för livshotande skador. Polisen utreder nu om dådet var en terrorattack.
– Tyvärr kan vi inte gå in på de detaljer som gör att vi utreder terrormotiv. Vi har ett nära samarbete med Säpo i frågan, sa Malena Grann, polisområdeschef i Jönköping.

De första larmsamtalen om att någon attackerade personer i Vetlanda kom strax innan klockan 15 på onsdagseftermiddagen.

Mellan 15 och 18 minuter senare hade polis på plats skjutit och gripit den misstänkta gärningspersonen. Sammanlagt hade han attackerat sju personer. Vid 22.30 meddelade Region Jönköping att tre personer har livshotande skador. Två personer är allvarligt skadade, två är måttligt skadade och en är lindrigt skadad.

Under kvällen höll polisen en presskonferens efter attackerna där man berättade att gripandet skedde i närheten av en skola i staden.

– Vid 15-tiden i dag kommer flera samtal om ett pågående angrepp i centrala Vetlanda. Alla tillgängliga resurser som finns i närområdet beordras till Vetlanda. På vägen fram får vi reda på att ett antal människor blivit angripna och skadade, sa lokalpolisområdeschef Jonas Lindell.

LÄS MER: Misstänkt terrorbrott i Vetlanda – åtta skadade

Inringarna berättar att flera personer blivit angripna med någon sorts tillhygge. Enligt Ekot ska det ha varit en kniv. Dåden skedde på sammanlagt fem platser. Polisen kan inte heller svara på om de sju personerna har någon koppling till varandra eller om de valts ut helt slumpmässigt.

– Det är en sådan sak som vår utredning får visa, om det finns ett samband mellan offer och gärningsman eller mellan offren. De är för tidigt i utredningen att säga något om det, sa Jonas Lindell.

Den misstänkta mannen, som är i 20-årsåldern, ska inte vara livshotande skadad.

– Bedömningen är att vi kommer kunna höra honom när han är vårdad. Vad vi vet i nuläget är det inte livshotande skador, sa Jonas Lindell.

LÄS MER: Stefan Löfven: ”Jag fördömer det här fruktansvärda våldet”

Rubriceras som mordförsök

Brottsrubriceringen är försök till mord. Polisen utreder även om det finns ett misstänkt terrormotiv tillsammans med Säpo. Mannen ska vara känd sedan tidigare av polisen, och då misstänkt för ringa brottslighet. Han är hemmahörande i en ort på småländska höglandet, enligt polisen.

Ganska omgående efter att polis nådde fram till platsen kunde den misstänkte mannen gripas.

– Ungefär tre minuter efter att första patrullen anländer så kan vi lokalisera en misstänkt gärningsperson, sa Jonas Lindell.

– I samband med att ingripandet sker så träffas och skadas den gripna av verkanseld och kan därefter gripas. Personen är i samband med gripandet beväpnad, sa Jonas Lindell.

Polisen var under presskonferensen förtegna om detaljer kring mannen, vad han haft för vapen, eventuella motiv eller varför det finns en terrormisstanke.

– Vi kommer att fortsätta bedriva arbetet med stora resurser. Vi kommer lägga stort fokus på hög polisiär närvaro i Vetlanda och arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande, sa Jonas Lindell.

LÄS MER: Reaktioner efter misstänkta terrordådet i Vetlanda

De fem platserna i Vetlanda är nu avspärrade och undersöks på onsdagskvällen av polisens tekniker.

– Vi gör en omfattande teknisk undersökning på alla de här brottsplatserna, sa Jonas Lindell.

Enligt Jonas Lindell fanns det ingen information på förhand att Vetlanda kunde drabbas av en attack likt den som nu inträffat.

– Nej, det finns ingen info att något sådant här kunde inträffa. Sedan har vi i Sverige en förhöjd terrornivå där Säpo säger att den här typen av händelse kan inträffa. Men det finns ingenting som varit känt hos oss om att det här skulle inträffa i Vetlanda eller kring den här individen.

Polisen uppmanar också allmänheten som har information eller har sett något i anslutning till det inträffade att höra av sig till polisen.

Fotnot: Tidigare uppgav polisen att åtta personer skadats i attacken, en uppgift som under natten till torsdag korrigerades till sju personer. Utöver detta skadades den misstänkte gärningsmannen när polis sköt verkanseld i samband med gripandet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.