Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Jonsereds trädgårdar får prestigefull internationell utmärkelse

Jonsereds trädgårdar blir den andra trädgården i Sverige att få den prestigefulla internationella utmärkelsen Green Flag Award. Det är det fjärde priset sedan parken öppnade 2014.
– Man får nypa sig lite i armen för att förstå vad som händer, säger trädgårdsmästaren Peter Svenson.

Allt fler får upp ögonen för vad som händer i Jonsereds trädgårdar. Insektspecialister stannar i dagar för att studera de unika arterna, turister kommer från när och fjärran för att beundra växtkreationerna och nu har även den brittiska utmärkelsen Green Flag Award förstått att det är något speciellt med parken.

– Det känns helt fantastiskt. Vi har funnits sedan 2014 och det här är vårt fjärde pris. Makalöst är ordet, säger Peter Svenson som är anställd av Partille kommun för att leda arbetet i parken.

LÄS MER: Jonsereds trädgårdar har blivit Partilles största turistmål

Till välskötta parker

Utmärkelsen har funnits i 20 år och delas ut av den brittiska organisationen Håll Storbritannien rent (Keep Britain Tidy) till välskötta parker och grönområden. Priset värdesätter skötsel, tillgänglighet och långsiktig hållbarhet. Den gröna flaggan vajar nu i nästan 2000 parker över hela världen.

I Sverige har tidigare bara Ultuna Campus på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala fått priset.

– Jag tror att vi gjort oss kända för att vi är så målinriktade mot det här med biologisk mångfald. Vi som jobbar här har alltid haft den inriktningen och det genomsyrar hela verksamheten, säger Peter Svenson.

Mångfaldsstig med faunadepå

Ett tydligt exempel på det är mångfaldsstigen i trädgårdens västra del. Där finns bland annat en faunadepå med gamla döda grenar och stjälkar från växter, ett stenröse i vilket groddjur, ormar och insekter gillar att hålla till samt ett antal vedtravar som är ett populärt tillhåll för spindlar, skalbaggar, gråsuggor och vildbin.

– Vi har cirka 400 arter och sorter på vår lilla yta. När det gäller växtval väljer vi oftast sådant som gynnar olika pollinerare. Vi använder alltid biologiska bekämpningsmedel. Vi stressar aldrig växter med konstgödsel eller liknande, utan allt vi gör är naturligt och vi handlar så långt det går lokalt växtmaterial, berättar Peter Svenson.

Tidigare priser som delats ut till trädgården är Årets park i kategorin Återskapade parker, kommunens byggpris och kommunens miljöpris.

LÄS MER: Timo Räisänen visar sitt lugn i Jonsered

LÄS MER: Herrgården som blev en dinosauriepark

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.