EU satsar miljoner i Jonsered

Svenska kyrkan i Partille har tillsammans med Jonsereds hembygdsförening beviljats 1,7 miljoner kronor ur en EU-fond för att skapa nya gröna mötesplatser och sprida kunskap om Jonsereds historia.
– Det saknas naturliga mötesplatser i Jonsered, nu får vi det, säger Ralf Peters, präst i Svenska kyrkan.

ANNONS
|

Att kyrkor anlägger odlingslotter på sin mark intill själva kyrkan tillhör inte vanligheterna, men nu kommer det att hända i Jonsered. På några av gräsytorna utanför den nyrenoverade kyrkan kommer det snart finnas både odlingslotter, pallkragar, grillplats och en variant på utegym.

Och de som är intresserade av den unika bebyggelsen i Jonsered kommer att kunna se skyltar med historisk information om olika hus runt om i trakten.

Allt detta blir möjligt tack vare 1,7 miljoner kronor i anslag från EU-programmet Leader Göteborgs insjörike som tidigare i veckan offentliggjorde vilka projekt som får ta del av de sammanlagt fem miljoner kronorna som ska gå till att utveckla landsbygden inom Göteborgs insjörike (Alingsås, Partille, Lerum och Härryda). Villkoret är att Jonsered står får 30 procent av projektkostnaden, något som man tänker göra genom egna arbetsinsatser.

ANNONS

Annicka Plos, projektledare och diakon i Svenska kyrkan i Partille, berättar om hur idén till odlingslotterna föddes.

– Det var under en kickoff förra året där vi pratade om klimatförändringar och stadsnära odling, säger hon och gläds åt att snart kunna börja köpa in nödvändiga tjänster för att genomföra projektet.

– Vi har en tradition av att kyrkan är tillvänd samhället, det känns fint att kunna göra det här och skapa en ny mötesplats för Jonseredsborna, säger Ralf Peters, präst i Partille församling.

Många gröna rum

Gräsytorna på båda sidor om gångvägen fram till kyrkporten sluttar ganska brant. Den ena sidan ska förbli just äng. På den östra sidan ska det däremot bli sju odlingslotter, ett antal pallkragar, grillplats och rabatter för perenner. Där kommer man att behöva anlägga terrasser på grund av lutningen.

– Odlingslotterna och pallkragarna här kommer att vara till för Jonseredsbor – eller andra i Partille som är intresserade, berättar Annicka Plos.

Dessutom kommer det att finnas odlingsbord för rullstolsburna på en mindre gräsyta uppe vid kyrkan, liksom sittplatser och en pergola.

– Vi tänker oss att odlingsborden, pergolan och sittplatserna även ska kunna fungera som redskap i utegymmet, förklarar Annicka Plos.

Den tredje platsen för odling är belägen utanför församlingshemmet. Även där ska det bli odlingslotter och pallkragar och här hoppas man involvera skolan, förskolan, Jonsereds scoutkår med flera.

ANNONS

– Nu håller vi på att bilda en odlarförening som kommer att ha ansvaret för att driva och sköta odlingarna, säger Annicka Plos och hoppas på stor uppslutning.

LÄS MER:Så har Partille förändrats på 100 år

Historiska skyltar

Den andra delen av EU-stödet riktar sig till Jonsereds hembygdsförenings projekt. Lars Inge Stomberg, ordförande i föreningen är väldigt entusiastisk.

– Den fönsterutställning i våra lokaler på fabriksområdet som vi haft sen i våras har varit otroligt uppskattad, så vi tänker ta den vidare och göra runt 50 skyltar som kommer att sättas upp vid intressanta byggnader eller platser där historiska byggnader har funnits, berättar han.

På skyltarna får man del av husets historia, vad som pågått där och annat av intresse. Men inte nog med det.

– Med QR-tekniken kan man också ta del av gamla bilder och lyssna information om platsens historia, säger Lars-Inge Stomberg.

I en första fas ska skyltar sättas upp på hus i Jonsereds fabriker, men på sikt även på andra platser i Jonsered.

– Vi vill få ut mer information om Jonsered och folk ska kunna gå runt och guida sig själva, säger Lars-Inge Stomberg.

LÄS MER:Historien om Jonsereds fabriker

LÄS MER:Herrgården som blev en dinosauriepark

GP satsar på Partille – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra nyheter och fördjupande reportage om Partille som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-ikonen här intill vid taggen Partille!

Alla artiklar om Partille hittar du även på den nyskapade sidan gp.se/partille.

ANNONS