Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mollösund. Kommunstyrelsens ordförande Catharina Bråkenhielm (S) på Orust. Bild: Stefan Berg/Ingvar Spetsmark
Mollösund. Kommunstyrelsens ordförande Catharina Bråkenhielm (S) på Orust. Bild: Stefan Berg/Ingvar Spetsmark

Påskfirare på Orust oroar kommunalrådet

Kommunalrådet på Orust har redan nåtts av flera oroande rapporter från året runt-boende.
– Folk respekterar inte det som Folkhälsomyndigheten och statsministern har sagt, säger Catharina Bråkenhielm (S).

En rundringning till campingar visar att beläggningen är mindre än normalt, men gäster kommer. Anita Alm på Stocken Camping i Ellös på Orust är tacksam för det.

– Det är inte som det brukar vara, men med tanke på omständigheterna är det hyfsat bra och det är ju positivt för våra inkomster, säger hon.

Deras campinggäster som var på plats på långfredagen kommer från Trestadsområdet och Göteborg. I ett av två servicehus har alla kranar bytts ut till beröringsfria och städningen har utökats till desinfektion av allt som gästernas händer kommer i kontakt med.

– Alla respekterar de grundläggande reglerna att hålla avstånd, berättar Anita Alm.

För tätt mellan folk på andra håll

Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd Catharina Bråkenhielm har en annan bild av hur människor rör och för sig på andra håll på ön.

– Vi får rapporter om att det är för tätt mellan folk, som på vårt enda systembolag och även på vår stora lokala Ica var det fullt tidigt på morgonen, berättar hon.

LÄS MER: Är påskgästerna i Mollösund smittspridare eller samhällets räddning?

Folkhälsomyndighetens och statsminister Stefan Löfvens budskap har länge varit "stanna hemma i påsk" och "inga onödiga resor". Framförallt för att inte riskera att belasta vården någon annanstans än hemma.

Catharina Bråkenhielm har fått rapporter även från året runt-boende orustbor på västsidan av ön där husen ligger tätt:

– Här bor många 70-plussare som kan vara sköra och i riskgrupper. Det är klart att smittan riskerar att spridas nu när många utifrån kommer under påsken och beblandar sig med dem. Det känns som om folk åkt hit tidigare, för att komma ifrån allt. Jag vet inte om det är bästa vägen, men jag hade hellre sett ett "får inte" resa än ett "bör inte".

På en av de andra campingarna på Orust är situationen liknande den i Stocken. Caravan Club of Swedens camping i Edshultshall är en medlemscamping och Kjell Thorsson har varit medlem där sedan 1984.

– Vi är ungefär hälften här mot hur det brukar vara under påsk. Och jag skulle säga att ungefär 90 procent är från Göteborg, säger han.

Stannar en hel säsong

Många av campinggästerna där stannar en hel säsong och kopplar sedan på husvagnen eller kör i väg med husbilen på "semester" på annat håll.

– Så tror jag inte att det blir i sommar. Då stannar nog folk här, säger Kjell Thorsson.

För att minska smittspridningen blir det inga sammankomster på campingen i påsk. Handsprit finns, och desinfektionsmedel till handtag och annat. Allt enligt rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

– Var och en kommer nog att vara i sin husvagn eller husbil, konstaterar han.

Inget campingförbud

Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens eller smittskyddsläkarens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning.

Campingplatser bör erbjuda alternativa lösningar till köer vid exempelvis incheckning, eller anvisa hur långt gästerna kan stå mellan varandra. Verksamheter bör också se till att personal och besökare har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten samt erbjuda handsprit.

Om verksamheten har restaurang, bar, kafé eller liknande, omfattas de av de nya reglerna för restauranger och krogar.

Källa: Folkhälsomyndigheten.se

Malö camping utanför Ellös öppnas till valborg och det finns i dagsläget några bokningar. Patrik Mellqvist är fundersam inför sommarsäsongen:

– Hälften av våra gäster är norrmän, danskar, tyskar och holländare. Så vi kommer nog att tappa dem om coronaläget fortsätter. Annars tror jag att camping kan få ett uppsving i år, eftersom vi inte kan åka utomlands, säger han.

Färre bokningar

Vindöns camping & marina öppnas inte förrän i juni. Det finns redan ett litet antal bokningar.

– Men vi har märkt att det är mycket färre förfrågningar än förra året, berättar Mikael Dage där.

Längre norrut, på Johannesvik camping och stugby nära Smögen, är det samma läge.

– Det är inte mycket bokat än, men på försäsongen är det mer vanligt att man bara dyker upp eller ringer och bokar en dag i förväg, berättar Sara Derehag.

Och antalet påskfirare där är "absolut inte lika många som förra året", konstaterar hon.

På Gekåsbyn i Ullared har den största andelen avbokningar kommit på hotellet och stugor.

– Campingen har jag ingen klar bild av ännu. Kanske ett tapp på 50 procent jämfört med en normal påsk, säger Sara Ståhle som tror att det är det fina vädret som ändå fått en del gäster att komma spontant.

LÄS MER: Fira påsk eller inte – det här ska du tänka på i helgen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.