Under söndagsförmiddagen höll Familjebostäder ett möte med räddningstjänsten och representanter från försäkringsbolaget.
Under söndagsförmiddagen höll Familjebostäder ett möte med räddningstjänsten och representanter från försäkringsbolaget. Bild: Olle Råde

Omfattande skador efter lägenhetsbrand i Majorna

Under lördagskvällen började det brinna i ett lägenhetshus på Kustroddaregatan i Majorna. Den boende i lägenheten fick föras till sjukhus för kontroll och lägenheten fick omfattande skador.

ANNONS
|

En stor insats från räddningstjänsten arbetade med att släcka en lägenhetsbrand i Majorna på lördagskvällen. Vid 22.40 var ett tiotal enheter på plats och brandrök spred sig i flera kvarter och inte förrän efter midnatt kunde räddningstjänsten avsluta sin insats. Boende fick evakueras och många som redan gått och lagt sig tvingades ut i nattkläder i väntan på räddningstjänstens arbete.

LÄS MER: Brand i Majorna – stor insats på platsen

Under söndagsförmiddagen hade bostadsbolaget Familjebostäder möte med räddningstjänsten och representant från försäkringsbolaget. Även sanering av trapphuset hade påbörjats.

– Det är en vanlig procedur att det juridiska ansvaret lämnas över från räddningstjänsten till bostadsbolaget, säger Thomas Samuelsson är distriktschef i Majorna-Kungsladugård för Familjebostäder.

ANNONS

Lägenheten utbränd

Lägenheten som brann låg på undervåningen är utbränd och fick omfattande skador.

– Där kommer det behövas en mer omfattande sanering och renovering. Där kommer personen inte att kunna bo på ett antal månader. Ansvaret för att hitta ett annat boende för personen ligger på hemförsäkringsbolaget men oftast brukar vi kunna hjälpa till med att hitta en evakueringslägenhet, säger Thomas Samuelsson.

Brandkåren tvingades bryta upp köket och badrummet för att säkerställa att det inte fanns någon glöd i ventilationssystemet. Utöver den utbrända lägenheten påverkade tre lägenheter som hade mindre sotskador och krävde ett mindre saneringsarbete.

Familjer evakuerades

Natten till söndagen behövde två av de som bor i de mindre berörda lägenheterna sova borta på grunda av avspärrningar men under söndagen kunde alla återvända.

Utöver saneringen pågår ett arbete med att gå igenom lösöret, alltså sakerna som finns i lägenheten.

Thomas Samuelsson beskriver händelsen som förhållandevis odramatisk.

– Vi är jätteglada för att det gick så bra förhållandevis och att ingen blev allvarligt skadad och att det var så få lägenheter som blev berörda. Men det klart att man alltid får en klump i hjärtat när det brinner i våra fina hus, säger han.

Branden började på grund av torrkokning på spis. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

ANNONS
ANNONS