Brand i Majorna – stor insats på platsen

En person fick föras till sjukhus efter att en brand brutit ut i ett flerfamiljshus i Majorna strax efter tio på lördagskvällen. Tio enheter skickades till platsen och på lördagskvällen var det fortfarande oklart om de boende i huset skulle kunna återvända till sina lägenheter under natten.

ANNONS
|

Räddningstjänstens ledningscentral hade vid 22:40 på lördagskvällen skickat tio enheter till Majorna i Göteborg efter att ett larm om en brand inkommit.

Även polis och tre ambulanser larmades till adressen.

– Vi har en utbruten lägenhetsbrand på första våningen. Vi håller just nu på att söka igenom angränsande lägenheter för eventuell rök- och brandspridning, säger Christer Dyrfelt, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

De kan i nuläget inte svara på vad som orsakat branden men den är fortfarande inte under kontroll.

– Nej, vi söker igenom byggnaden just nu och insatsen är i ett tidigt skede, säger Christer Dyrfelt.

ANNONS

”Luktar rök över hela gatan”

Enligt GP:s reporter på plats samlades flera människor på gatan i pyjamas medan räddningstjänsten arbetade på platsen.

– Det är släckt nu, men de går runt och lyser inne i någon lägenhet. Enligt insatschefen på plats håller man på att undersöka så det inte spridit sig, men det luktar rök över hela gatan.

En person, en kvinna som bodde i lägenheten där branden startade, fick föras med ambulans till sjukhus på lördagskvällen. Skadeläget är oklart, men enligt polisen är hon troligen oskadd, och behövde endast föras till sjukhus för kontroll.

Vid midnatt uppgav räddningstjänsten att de fortfarande var kvar på platsen med fyra brandbilar och två ledningsfordon men att branden var under kontroll.

– Nu är det efterarbete som pågår, säger Åsa Opperud, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Kan inte återvända till sina bostäder

Flera människor ska ha samlats utanför byggnaden och enligt polisen fanns risk för att ett antal personer inte skulle kunna återvända till sina bostäder.

– Det är fortfarande oklart hur många det handlar om. Det kommer bli fastighetsbolaget som ser till att sköta det, säger Morten Gunneng.

På söndagsmorgonen syntes fortfarande spåren av branden på husets fasad.
På söndagsmorgonen syntes fortfarande spåren av branden på husets fasad. Bild: Olle Råde

Thomas Samuelsson är distriktschef i Majorna-Kungsladugård för Familjebostäder, som äger det aktuella huset. Han bekräftar att några hyresgäster behövde sova någon annanstans under natten mot söndag.

ANNONS

– Men jag är faktiskt på väg och ska få en uppdatering nu, så jag vet inte exakt omfattningen ännu. Sot och rökskador har gjort att man inte har kunnat bo precis ovanför lägenheten där det brann, men om det var en eller två familjer som fick bo någon annanstans vet jag inte. Enligt vår beredskapsledare hade de löst så att de fick sova hos någon över natten, säger han på söndagsförmiddagen.

Enligt Thomas Samuelsson ska det inte vara några större skador på de närliggande lägenheterna.

– Men sot kan göra att man inte kan sova där på en eller ett par nätter ändå, säger han.

Startade på spisen

Polisen har nu inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

– Det beror på att vi kommit fram till att det var en torrkokning som spridit sig, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Han konstaterar att branden orsakat en hel del rök- och brandskador.

– Den fick grepp tidigt. Det är lurigt med de gamla landshövdingehusen, säger han.

ANNONS