GP har pratat med 30 svenska judar om hatet de möter i vardagen. OBS: Bilden är ett montage.
GP har pratat med 30 svenska judar om hatet de möter i vardagen. OBS: Bilden är ett montage. Bild: Tomas Johansson

Christofer Ahlqvist: Många drabbas men få vågar berätta

I Göteborgs-Posten berättar nu 30 svenska judar om hur hoten och hatet mot dem har ökat sedan 7 oktober. Tragiskt nog var det inte svårt för våra reportrar att hitta judar som drabbats av hot och hat. Det svåra var att få dem att våga ställa upp.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Varje gång jag har besökt GP:s kontor i Stockholm har en polisbil stått vid entrén. Den står dock inte där på grund av hot mot våra journalister utan på grund av verksamheten som ligger alldeles intill vårt kontor. Där ligger en skola och uppenbarligen bär så många på hat mot de judiska barnen som går där att polisen måste vakta dem.

Det är nästan ofattbart, att barn i Sverige måste skyddas av polis endast på grund av deras religion och tradition.

GP:s Karin Jansson och Michael Verdicchio har de senaste veckorna kartlagt hatet mot judar i Sverige och deras arbete visar att antisemitismen har ökat sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober i år. Våra reportrar har tagit fram ny statistik och intervjuat ett 40-tal svenska judar om hur de möter hat och hot i vardagen. I dag publicerar vi 30 unika och skrämmande vittnesmål om en rasism som många svenskar inte ser.

ANNONS

”Vi kommer ta er alla. Varenda en av er”

Sarai berättar om en dag när hon sitter i ett bönemöte i sitt vardagsrum. Plötsligt kastar någon in stora stenar mot hennes fönster så att de krossas: ”De första veckorna var hemska”, berättar hon.

Viola har på sig ett halsband med en judisk symbol när hon möter en man på gatan. Han stannar henne och säger: ”Vi kommer ta er alla. Varenda en av er”.

17-åriga Noah ska spela en fotbollsmatch när han får syn på följande text på sporthallen precis bredvid fotbollsplanen: ”Halalslakta judar”

LÄS MER: Det värsta vi kan göra är att blunda

De 30 vittnesmålen om livet som jude i Sverige målar upp en bred bild av rasism. Allt från personer som tvingas möta klottrade hakkors på väggar, till de som utsätts för dödshot och regelrätta attacker mot deras hem. För våra reportrar var det relativt lätt att hitta drabbade men det var svårare att få dem att våga ställa upp. Att det blivit tuffare att vara jude i Sverige visade också en undersökning som Judiska centralrådet nyligen gjort. Den visade att sju av tio judar upplever att det blivit mycket otryggare att leva som jude i Sverige sedan den 7 oktober. Närmare hälften av de tillfrågade har diskuterat om de ska lämna Sverige.

ANNONS

Det verkar i dagsläget som att brott med islamofobiska motiv inte har ökat i samma utsträckning som de med antisemitiska motiv efter sjunde oktober. Polisen gick i november ut med sådana uppgifter och våra reportrars kartläggning ger en liknande bild. Inte bara siffrorna tyder på detta utan också de många berättelser vi har tagit del av visar på samma sak. Givetvis hade det varit intressant för oss att också titta på hat med islamofobiska motiv så känner ni läsare till sådana fall får ni gärna tipsa oss så ska vi titta närmare på det.

LÄS MER: Så fick vi personen som dödshotade vår reporter dömd

En röd tråd bland vittnesmålen från de drabbade judarna var upplevelsen att svenska folket inte bryr sig om hatet mot judar. En kvinna sa till vår reporter: "det spelar ingen roll hur stor er granskning blir, INGEN kommer att bry sig".

En annan sak som många av de judar som våra reportrar intervjuat tar upp är att de menar att det i Sverige är vanligt att antisemitism nu ursäktas med hänvisning till kriget i Gaza. ”Jaså, du blev attackerad i ditt hem för att du är jude, men är det inte hemskt i Gaza?”. Givetvis är det så att både Hamas terrorattentat i Israel och det mänskliga lidandet i Gaza nu väcker känslor. Rapporterna har varit så hemska att det ibland kan vara svårt att ta in vad som sker men resultatet av det får inte bli att rasism i Sverige ursäktas.

ANNONS

Därför blir journalistiken i dessa lägen extra viktig, att vi orkar jobba med flera olika angreppsvinklar samtidigt. Vi inte bara kan, utan ska, rapportera om både Hamas avskyvärda attack mot Israel och det fruktansvärda lidande som drabbar befolkningen i Gaza som en konsekvens av Israels bombningar och invasion.

Det ligger också i vårt uppdrag att skildra vad som händer här i Sverige oavsett vad som sker i Israel eller Gaza. Därför är det viktigt att vi som svensk tidning publicerar vittnesmål som tidigare inte nått ut och sätter ljuset på en rasism som har exploderat sedan den 7 oktober.

LÄS MER: Här är redaktionens riktlinjer för krigsbevakningen

Detta är antisemitism

Fördomar och fientlighet mot judar. Vanliga antisemitiska myter är att judar skulle vara hämndlystna, blodtörstiga, besatta av pengar eller maktfullkomliga.

Kritik mot Israel är inte antisemitisk. Kritik mot Israel där antijudiska motiv vävs in är däremot antisemitisk. Vanligt är att ordet ”sionister” används synonymt med judar för att sprida antisemitism i det dolda. Sionism är en rörelse för nationellt judiskt självbestämmande och för staten Israels rätt att existera. Antisemitism uttrycks genom påståenden om att ”sionisterna styr världen” eller att ”Israel ska inte existera som stat”.

Exempel på antisemitism:

– Myter om en judisk världskonspiration eller att media/samhället kontrolleras av judar.

– Att anklaga judar för att uppdikta eller överdriva Förintelsen.

– Att förvägra judar rätten till politiskt självbestämmande men samtidigt erkänna andra folkgruppers rätt till det. Exempelvis genom att kräva att staten Israel ska utplånas.

– Att använda dubbla måttstockar, dvs avkräva Israel ett uppträdande som inte avkrävs några andra demokratiska länder.

– Att göra judar kollektivt ansvariga för staten Israels agerande.

– Att jämföra politik i Israel med nazism.

Källa: Forum för levande historia, Svenska kommittén mot antisemitism, International Holocaust Remembrance Alliance.

LÄS MER:30 judar talar ut om hatet i Sverige år 2023

LÄS MER:Noa-chefen: Hatet mot judarna riskerar att eskalera

ANNONS