De som köper sex kan vara din bror, pappa eller morfar

Sexhandeln pågår mitt bland oss, varje dag, året runt. Göteborgs-Posten har i snart ett år granskat 400 män och kan visa att sexköparna finns i alla samhällsskikt, åldrar och delar av staden. I Systrar får de som köpts nu chansen att från sitt perspektiv berätta om förövarna och övergreppen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”Ca 25 år. Blond, smal. Två meter lång. Svärmorsdröm. Pluggade på Göteborgs universitet. Ville mysa, sen sex i hans rum. Minns hårda greppet runt handlederna.”

När sexhandel skildras framställs köparna ofta som yrkeskriminella, personer som beter sig svinaktigt i alla sammanhang. Att en sådan person köper sex är inget överraskande. GP:s granskning Systrar visar att verkligheten ser annorlunda ut. En av de 400 sexköpare vi kartlagt var vd för ett IT-bolag och köpte sex på flera exklusiva hotell i Göteborg. I ett annat fall var fredagsnöjet för några unga killar att köpa hem tjejer. I exemplet från inledningen av den här texten var förövaren en universitetsstudent. När jag gick igenom alla dessa män var det dock en kategori män som chockade mig mest att läsa om: De personer som i sina yrkesroller jobbar för att hjälpa unga medan de på fritiden utnyttjar dem.

ANNONS

Stina från det fina området behövde pengar för att kunna passa in i skolan

I Systrar har vi gett de köpta en röst och deras berättelser visar att de drabbade inte är en homogen grupp.

För Luna var vägen in i sexhandeln ett skämt om sugardejting och Stina från det fina området behövde pengar för att kunna passa in i skolan.

En komplex bild av olika bakgrunder och ett bevis för att sexhandeln finns överallt.

De som blir köpta kan vara din syster, dotter eller barnbarn.

De som köper kan vara din bror, pappa eller morfar.

”Får de inte som de vill erbjuder de mer för att få det, i bästa fall. I värsta fall kör de på med vad de vill ändå.”

Männen – för det är alltid män – förenas med offren genom att de kan komma från samma sociala bakgrund. Det som skiljer dem åt är maktförhållandena, och det väger alltid över till köparen. En av tjejerna berättar för oss hur mannen filmat henne i hemlighet och sedan ville ha analsex fast att det inte var något de kommit överens om. Det är smärtsamt att läsa hennes insikt om det omöjliga i att få köparna att hålla sig till uppsatta gränser:

”Får de inte som de vill erbjuder de mer för att få det, i bästa fall. I värsta fall kör de på med vad de vill ändå.”

Det är en värld där män köper sig möjligheten till att inte behöva ta ett nej, och där de köpta vet att de inte kan diktera reglerna, att de inte kan bestämma över sina egna kroppar.

ANNONS

Utan de 16 som delat med sig av sina berättelser, dagböcker och loggar i mobiltelefoner skulle vi inte ha kunnat genomföra den här granskningen.

Vi har under nästan ett års tid kartlagt sexhandeln i Göteborg. GP har intervjuat 16 drabbade kvinnor och transpersoner, wallraffat med dold kamera, undersökt platserna där sexhandeln sker och granskat närmare 400 män som köpt kvinnor. Parallellt har vi granskat en polisutredning och rättegång i Göteborg, där sammanlagt tio män åtalades och där offren var flera unga skolflickor. Men utan de 16 som delat med sig av sina berättelser, dagböcker och loggar i mobiltelefoner skulle vi inte ha kunnat genomföra den här granskningen. Jag skulle vilja rikta ett stort tack till dessa modiga och starka individer som trots sin utsatthet delat med sig av sina upplevelser.

För det behövs kunskap och en nyanserad bild av sexhandeln för att samhället ska kunna hitta nya sätt att angripa problemet. Och om vi inte orkar se vilka sexköparna egentligen är kommer många fler unga få sina liv söndertrasade, utan att vi förstår vad som pågår. Varje dag, året runt. Mitt framför oss.

LÄS MER:Svenska skolflickor drogs in i sexhandel – hundratals män ville köpa dem

LÄS MER:Här kan du lyssna på Systrar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS