Influencern Pontus Rasmusson ställde upp i en intervju med Lilla aktuellt.
Influencern Pontus Rasmusson ställde upp i en intervju med Lilla aktuellt. Bild: SVT

Alla vuxna borde se Pontus Rasmusson-intervjun – tillsammans med sina barn

Influencern Pontus Rasmusson stängdes av från Youtube efter att SvD granskat hans innehåll och hur han blandat skojiga videos med sexualiserat innehåll. Nu har Rasmusson för första gången ställt upp på en intervju i ett journalistiskt sammanhang. Hans svar till Lilla Aktuellt är häpnadsväckande, skriver Emanuel Karlsten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Barnkultur är ofta den minst ansedda kulturen. Som att vem som helst kan göra och lyckas med den. Och även om så inte vore fallet är barn utan makt och inflytande, varför de framgångsrika inom barnkultur ofta viftas undan som betydelselösa.

Men den som lyckas nå in bland barn är tvärtom de mest betydelsefulla. Det är de som sätter normer, gränser. Sätter ramen för ett barns koncept av livet och världen.

Med internet har världen av barnkultur växt snabbt genom skärmar som vuxenvärlden kanske varken kan eller vill förstå. Den är oreglerad, ofta okommenterad, men framför allt förbisedd.

Det är därför den senaste tidens granskning av barnstjärnan och youtubern Pontus Rasmusson har varit så viktig.

ANNONS

I går publicerade SVT:s aktualitetsprogram för barn, Lilla Aktuellt, en exklusiv intervju med Pontus Rasmusson. Den var exklusiv, för det var första gången Rasmusson, 24 år boende utanför Växjö, ställde upp live i ett journalistiskt sammanhang. Det var däremot inte första gången kritik riktats mot honom.

Han postar flörtiga bilder på sig själv och frågar om följare vill sova med honom i hans bil.

Svenska Dagbladet gjorde en djupgående granskning av hur barnstjärnan skapat ett digitalt imperium med en Youtubekanal som flaggskepp. Där han gjorde skojiga videos, men också kunde ta upp sexualiserat innehåll. Videos där följare fick skicka in hemligheter och där berättelser om övergrepp på barn mer eller mindre okommenterat lästes upp.

Rasmusson vägrade låta sig intervjuas, men Youtube agerade efter granskningen och raderade Rasmusson från plattformen för evigt. Konstigt sent, för den som varit på Youtube de senaste åren vet hur Rasmusson länge kritiserats just för att blanda barninnehåll med sexuella anspelningar. Ändå var det SvD som fick Youtube att agera. Andra plattformar har dock varit passiva.

På Instagram och Tiktok fortsätter Pontus Rasmusson skapa innehåll. Han postar flörtiga bilder på sig själv och frågar om följare vill sova med honom i hans bil. Han berättar att om han skulle ta någons oskuld, skulle han aldrig lämna dem. Kanalerna har alltså barn från åtta års ålder som följare.

ANNONS

Rasmusson har sedan en tid förlorat sin primära kanal, men har nu startat en Patreon där han hoppas få barnfamiljer att betala 100 kronor i månaden för att se hans videos. Men fortfarande har han aldrig låtit sig intervjuas om allt som hänt.

Det är en bild av en vuxen man, som verkar djupt ensam och kärlekstörstande.

Tills nu. SVT:s Lilla Aktuellt gör en föredömlig intervju. Tar upp alla problem och vallar oss pedagogiskt genom alla turer.

För det är häpnadsväckande svar. En av barnkulturens största idoler tar tid på sig att förklara att det inte är ett problem att först göra innehåll som riktar sig till barn, sedan prata om oskulden och hur han skulle hantera en relation med ett fan.

Han ber till och med om tid för att hitta orden, eftersom frågan är viktig för honom. Och så säger han: “Jag skulle aldrig bli tillsammans med ett barn, men dessa kan ju växa upp och kanske då bli tillsammans med mig.”

Det är en bild av en vuxen man, som verkar djupt ensam och kärlekstörstande. Men som också totalt verkar tappat grepp och koncept kring sin publik och framgång. Som inte ser hur det förskjuter gränsen och öppnar för grooming. Han introducerar och uppmuntrar både kärlek och sex till de unga barn som följer honom.

ANNONS

I början av SVT:s inslag ber man barn att titta på klippet tillsammans med vuxen. Uppmaningen borde egentligen vara omvänd: Det är en intervju som alla vuxna borde se – tillsammans med sina barn. Och sedan prata om vad grooming är och var gränserna går.

LÄS MER:Pontus Rasmusson – det här har hänt

LÄS MER:Pontus Rasmusson i Lilla Aktuellt: Okej att prata om sex

LÄS MER:Youtubern Rasmusson avfärdar anklagelserna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS