Trumps påtryckningar går inte att missuppfatta

Stämningar, hot, uppmaningar till demonstrationer. Donald Trump gör allt för att underminera valresultatet. Republikaner i kongressen stöder honom. Men frågan är till vilket pris och hur länge.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Bandinspelningen – där Donald Trump uppmanar Georgias valansvarige Brad Raffensperger att plocka fram 11 780 röster för att Trump skall vinna delstaten – har läckts det senaste dygnet till Washington Post som publicerat inspelningen i sin helhet. Ytterligare en inspelning, där Trump hotar en annan ansvarig i Georgia, blev offentlig på måndagen.

Reaktionerna är hårda. Raffensperger är republikan och påtryckningarna går inte att missuppfatta och inte heller de hot som finns inlindande i konversationen. Rösterna i Georgia har räknats om flera gånger, Trumps överklaganden har avvisats av domstolar och elektorerna har lagt rösterna för Joe Biden. De röster som Trump vill ska plockas fram är just det antal som behövs för att han skall vinna Georgia.

ANNONS

Avslöjandet av hur Trump gått till väga, för att i sista stund försöka ändra valresultatet till sin fördel, har lett till kraftiga fördömanden både från demokrater och republikaner. Den nyvalda vicepresidenten Kamala Harris talar om allvarligt maktmissbruk och får stöd av demokrater i kongressen. Även republikaner – som den tidigare presidentkandidaten och nuvarande senatorn Mitt Romney – säger att Trump gått över alla gränser och att det kan vara en olaglig handling.

LÄS MER:Flera senatorer vill stoppa Bidens valseger

Lämnade in stämningar

Donald Trump svarade natten till måndagen svensk tid med att lämna in två stämningar för att samtalet till Raffensperger, som han hävdar är konfidentiellt, läckts. Den ena stämningen är federal och den andra delstatlig i Georgia.

Trumps utspel kommer just när två senatsval skall hållas på tisdag i Georgia. De valen avgör styrkebalansen i senaten. Republikanerna behöver vinna ett för att behålla majoriteten och demokraterna måste vinna båda för att få övervikten.

Men på onsdag skall också resultatet i presidentvalet slutgiltigt bekräftas i kongressen. Och det är här som Donald Trump ser sin möjlighet att underminera hela det amerikanska valsystemet. Om han fått Brad Raffensperger att i sista stund ändra Georgias valresultat hade det lett till en kaotisk situation. Det är oklart om Trump på samma sätt pressat valansvariga även i andra avgörande delstater. Men oberoende av de aktionerna kommer Biden att godkännas av kongressen och sväras in som president den 20 januari.

ANNONS

LÄS MER:Trump i blåsväder för kritiserad påtryckning

Ska godkännas formellt

Trycket från Trump är hårt på republikanska ledamöter av representanthuset och senaten att ifrågasätta valresultatet på onsdag och att inte godkänna elektorskollegiets avlagda röster, vilket vanligtvis bara är en ren formalitet. Minst 104 kongressledamöter och ett dussintal senatorer har aviserat att de följer Trumps linje.

Trump fortsätter att bearbeta republikaner i kongressen men uppmanar också till massdemonstrationer i Washington på onsdag. Tidigare uppmaningar har lett till jämförelsevis mindre uppslutningar med några tusental på plats. Men flera senatorer och kongressledamöter har utsatts för olika former av hot och förföljelse. Den demokratiska talmannen i representanthuset Nancy Pelosis hem i Kalifornien och den republikanske majoritetsledaren i senaten Mitch McConnells hus i Kentucky har fått sprejade budskap på ytterdörrarna. Ett grishuvud har hittats i närheten av Pelosis hus och de högsta styrande i Georgia har fått dödshot riktade mot sig och har av det skälet omfattande säkerhetsbevakning. Både Donald Trump och Joe Biden kommer under måndagen till Georgia för stödja kandidater i senatsvalen på tisdag. Den nuvarande vicepresidenten Mike Pence och den tillträdande Kamala Harris har varit där de senaste dygnen.

LÄS MER:Dramatisk politisk vecka i USA väntar

Och frågan är hur länge som republikaner – som senatorn Ted Cruz – ska fortsätta att stödja Donald Trumps kampanj om ett avancerat och systematiskt valfusk. De spelar ett högt spel när de deltar i undermineringen av det demokratiska systemet av rädsla för att Trump skall kunna vidta repressalier mot dem i kommande val. Trump har redan givit sig på den republikanske senatorn John Thune som har två år kvar på sin mandatperiod och som väntas söka omval 2022. Alla ledamöter av representanthuset väljs 2022, deras mandatperioder är två år.

ANNONS
ANNONS