Texas-senatorn Ted Cruz är en av de republikaner som ännu motsätter sig valresultatet. Arkivbild.
Texas-senatorn Ted Cruz är en av de republikaner som ännu motsätter sig valresultatet. Arkivbild. Bild: Scott Applewhite/AP/TT

Flera senatorer vill stoppa Bidens valseger

Den amerikanske senatorn Ted Cruz blir den senaste att sälla sig till de republikanska senatorer som planerar att motsätta sig demokraten Joe Bidens seger i presidentvalet.
Det är dock inte troligt att manifestationen i senaten kommer ha någon effekt.

Ted Cruzs kollega Josh Hawley var först ut med att deklarera att han öppet ska motsätta sig valresultatet i senaten nästa vecka. Och fler har följt hans exempel.

Totalt har nu ett tiotal republikanska senatorer uppgett att de ska motsätta sig valresultatet.

Ett sista försök

De gör därmed ett sista desperat försök att omkullkasta valresultatet då senaten, onsdagen den 6 januari, samlas för att slutgiltigt godkänna resultatet.

Godkännandet är i mångt och mycket ett ceremoniellt förfarande och det är inte troligt att de republikanska senatorernas försök kommer att ha någon effekt.

Elektorskollegiet har tidigare slagit fast valresultatet – 306 elektorer röstade som väntat på Biden och 232 lade sina röster på Trump.

Officiella siffror visar att över 81 miljoner amerikaner röstade på Joe Biden i presidentvalet, som avgjordes den 3 november. Den sittande presidenten Donald Trump fick 74 miljoner röster.

Skeptiska väljare

Trump har trots siffrorna upprepade gånger hävdat att valsegern har tagits ifrån honom genom omfattande röstfusk, trots att stämningarna som hans advokater och partikamrater har lämnat in avslagits i domstolarna.

Presidentens misstro mot valresultatet speglar sig i väljarkåren. Drygt hälften av de republikanska väljarna ansåg två veckor efter valet att Donald Trump var den rättmätige segraren, enligt en opinionsundersökning från Reuters som publicerades den 18 november.

Bara 29 procent av de republikanska väljarna ansåg att Biden rättvist vann valet.