Trump håller inte längre i taktpinnen

Skakad gör Donald Trump allt för att slippa att avgå i förtid. Han lovar att lämna över till den nye presidenten i ordnad form. Men ministrar säger upp sig för att slippa dras med i det hotande fallet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Donald Trump höll natten till fredagen svensk tid ett noga regisserat tal där han fördömde demonstranterna som stormade Kapitolium och sade att de ska ställas inför rätta.En polis som skadades har bekräftats död, vilket gör att fem personer avlidit i samband med upploppet. Det var ett helt annat tonläge jämfört med när han mitt under stormningen twittrade att han ”älskade” demonstranterna. Trump hade strax dessförinnan uppmanat dem att ge sig av till Kapitolium och sagt att han tänkte förena sig med dem i protesterna.

Trump lovar nu att överlämna makten till sin efterträdare den 20 januari under ordnade former. De utfall mot valresultatet som han levererade i uttalanden dygnet tidigare var borta. Men han varken erkände sig besegrad eller gratulerade Joe Biden till presidentposten.

ANNONS

Makten att avsätta ligger hos Pence

Trump försöker därmed rädda sig undan att bli avsatt innan Joe Biden svär presidenteden. Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi kräver att det 25:e tillägget till konstitutionen skall aktiveras och får stöd av senatens tillträdande demokratiske majoritetsledare Chuck Schumer. Tillägget har aldrig utnyttjats sedan det antogs 1967 men var nära att användas vid Watergateskandalen då Richard Nixon fick ett ultimatum att avgå frivilligt eller avsättas före den planerade riksrätten.

För att paragrafen ska bli aktuell krävs att vicepresident Mike Pence gör gemensam sak med de demokratiska ledarna i kongressen. Men enligt Pelosis stab har vicepresidenten inte kunnat nås för samtal. Pence är formellt ordförande i senaten och utförde de ceremoniella uppgifter som han hade då Joe Bidens seger fastställdes i kongressen efter stormningen. Pence hade uppmanats av Donald Trump att aktivt delta i underkännandes av elektorsrösterna i vågmästarstaterna, vilket Pence vägrade.

LÄS MER:Här är bilderna från stormningen

”Unfit to be president”

För att tillägget ska bli aktuellt måste ministrar i Trumps regering avisera att han inte längre klarar av sina uppgifter och är olämplig som president, ”unfit to be president”. Vicepresidenten tar då över efter kontakt med ledarna i kongressens båda hus.

Två av Trumps mest lojala ministrar har under det senaste dygnet lämnat sina poster med hänvisning till Trumps agerande i samband med stormningen av Kapitolium. Transportministern Elaine Chao har funnits med även i tidigare republikanska administrationer och är gift med den republikanske nuvarande majoritetsledaren i senaten Mitch McConell. Paret har tidigare varit mycket lojalt med Trump men McConell vägrade liksom vicepresident Mike Pence att underkänna elektorsrösterna och valresultatet. Även utbildningsminister Betsy DeVos har avgått och hänvisat till Trumps ansvar för stormningen. DeVos har tillhört lojalisterna på högerflanken inom det republikanska partiet. Flera andra på lägre poster inom administrationen har även lämnat de senaste dagarna.

ANNONS

LÄS MER:De är personerna som stormade Kapitolium

Ett tal utan påhopp

För Trump handlar det nu om att rädda sig själv. Men det är inte längre han som håller i taktpinnen med hot, påtryckningar och sin vägran ett erkänna valresultatet. I talet – som skrivits av rådgivare och som han strikt höll sig till – fanns inte längre några attacker på det amerikanska demokratiska systemet och inga slängar om USA som ”bananrepublik” och ”korrupt.” Istället hävdade han att han efter valet endast utnyttjat de juridiska möjligheterna för att hjälpa till att reformera valsystemet.

Skälet till den ändrade tonen – och fördömandet av stormningen – är troligen det akuta hotet om att 25:e tillägget ska tillämpas och även risken för att han ska anklagas för uppviglingen.

Kan benåda sig själv

Donald Trump har möjlighet att benåda sig själv men endast för federala brott. Han kan också benådas av vicepresidenten om han avgår på samma sätt som Richard Nixon, som benådades av sin efterträdare Gerald Ford.

Men att avsätta en president med hjälp av det 25:e tillägget är inte ett enkelt förfarande och särskilt inte när det saknas tidigare erfarenheter av hur det praktiskt kan gå till. Reglerna är visserligen glasklara i sektion fyra i tillägget men proceduren kan dra ut på tiden. Det är vicepresidenten som är central och som kan ta över men presidenten kan motsätta sig att bli avsatt och då går frågan till kongressens båda hus där det krävs två tredjedels majoritet för att presidenten ska tvingas lämna.

ANNONS

Tanken bakom att få bort Trump förtid är att han då lämnar presidentposten vanhedrad och att hans möjlighet att ställa upp igen i presidentval försvinner.

LÄS MER:Polis död efter Trump-kravallerna

ANNONS