Republikanerna hoppas på Schwarzenegger-repris i Kalifornien

Arnold Schwarzenegger lyckades. Men klarar en republikan återigen att avsätta en demokratisk guvernör i Kalifornien? Valkampanjen är intensiv. Och Joe Biden och Kamala Harris engagerar sig.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är ovanligt att återkalla guvernörsval. Möjligheten finns i 19 delstater. Men det har endast inträffat fyra gånger i USA:s historia och en enda gång tidigare i Kalifornien. 2003 avsattes den dåvarande guvernören, demokraten Gray Davis, och ersattes av skådespelaren, muskelbyggaren och republikanen Arnold Schwarzenegger.

Men nu har demokraternas guvernör Gavin Newsom råkat ut för samma sak och kan komma att förlora sin guvernörspost i ett extra val den 14 september.

LÄS MER:Trump utbuad efter vaccinkommentar

Alla guvernörer i Kalifornien har sedan 1960 utsatts för avsättningsförsök. Bland dem finns Ronald Reagan som senare blev president. Här finns också Jerry Brown som är ovanlig som guvernör eftersom han först satt på posten 1975 till 1983 och sedan 2011–2019.

ANNONS

Krävs namnunderskrifter

För att få till en återkallelse av val krävs namnunderskrifter som motsvarar 12 procent av de tidigare avlagda rösterna. Det innebär att det nu krävdes 1 495 709 signaturer.

När underskrifterna godkänts måste ett nytt val hållas inom 60–80 dagar och mer än 180 dagar före ordinarie val.

Det är då två val som avgörs samtidigt. Det ena gäller om valet skall återkallas och guvernören avsättas och det andra vem av de kandidater som ställer upp som skall väljas och ersätta honom. Det räcker med enkel majoritet.

Gavin Newsom har, under sina få år som guvernör sedan han tillträdde 2019, utsatts för sex försök till avsättning. Orsakerna har varit många och spänt över frågor som motstånd mot att hemlösa och illegala invandrare skall få ta del av sjukvård till vattenransoneringar, skatter och nedstängningar och restriktioner med hänvisning till spridningen av covid-19. Men här finns också kritik mot att han deltog i en födelsedagsfest med fler på plats än tillåtet och att han hävdat att hans barn har studerat hemma enligt covidreglerna medan de i praktiken åkt till en privatskola och fått lärarledd undervisning. Han anklagas också för att ha gynnat vänner i den privata sektorn och hans fru kritiseras för att ha fått donationer till filmer hon producerat från företag som fått uppdrag av delstaten.

ANNONS

Infekterad debatt

Det är komplicerat och dyrt att samla in namnunderskrifter i den omfattning som krävs för att återkalla val. Konsultbolag har skött en del och de som lett protesterna anklagas för att göra det av partipolitiska skäl och för att inte kunna redovisa den ”crowd funding” som påstås ha skett med enskilda små bidrag när det i realiteten handlat om stora företag och förmögna privatpersoner som bidragit.

Rörelsen för att återkalla valet har fått stöd från den republikanska guvernörsorganisationen och demokraternas partiledare i Kalifornien, Rusty Hicks, har jämfört med stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Det har å sin sida fått häftig kritik och ytterligare infekterat debatten.

46 kandidater har kvalificerat sig för att ställa upp i valet och bland republikanerna finns affärsmannen John Cox, författaren och programledaren Larry Elder, den tidigare borgmästaren i San Diego Kevin Faulconer, politikern Kevin Kiley och den demokratiske youtubern Kevin Paffrath högst upp i startfältet enligt opinionsmätningarna. Realitystjärnan Caitlyn Jenner återfinns längre ned. Elder leder men Paffrath har de senaste veckorna noterat en snabb uppgång.

Newsom kallar in tungviktare

Men mätningarna visar att det är oklart om väljarna verkligen vill avsätta 53-årige Gavin Newsom. De som är emot är i knapp majoritet. Newsom har en gedigen politisk karriär bakom sig som viceguvernör med Jerry Brown 2011–2019 och han var tidigare populär borgmästare i San Fransisco.

ANNONS

Han väntas också kalla in det tunga artilleriet i kampanjspurten. Vicepresident Kamala Harris är en nära allierad sedan politikertiden i Kalifornien och under senatsåren, och president Joe Biden sade nyligen att han kan komma att valtala.

Arnold Schwarzenegger jämför stämningarna i Kalifornien idag med de som rådde när han utmanade Gray Davis 2003.

– Det är missnöje på alla nivåer i hela delstaten.

Men Schwarzenegger är knappast den fixstjärna längre som han var då och är ingen tillgång för republikanerna. Schwarzenegger vann visserligen också sitt omval som guvernör men alldeles i slutet av den andra mandatperioden avslöjades att han fått barn med familjens hushållerska. Hustrun Maria Shriver – systerdotter till John F Kennedy och dörröppnare till också den demokratiska politiska eliten – lämnade honom. Hans politiska inflytande försvann och hans återgång till filmvärlden har varit långt ifrån framgångsrik.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS